Наркотикът, открит на пристанището в Бургас в контейнер с банани, е за около 6,8 милиона долара

Рекламирай в beZpartien.bg

Кокаинът, открит на пристанището в Бургас, е приблизително за 6,8 милиона щатски долара. По цени на свободния пазар килограм на едро от въпросния наркотик се търгува за 40 000 долара. Към момента няма задържани. Това съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор Георги Чинев. В пресконференцията участваха също Петя Банкова – директор на Агенция „Митници“, Стефан Бакалов – началник на отдел „Борба с наркотрафика“ към агенцията, Елка Добрикова – наблюдаващ делото прокурор от Окръжна прокуратура-Бургас, директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ Бургас старши комисар Лъчезар Момчев.
Банкова каза, че това е най-голямото задържано количество на Пристанищен комплекс Бургас. Наркотикът е открит вчера в контейнер, натоварен с банани. Намерени са над 169 килограма кокаин, разпределен в 150 пакета. Те са били поставени във фабрично изработена стена зад агрегата в контейнера. Вносител на плодовете е българско търговско дружество.
Контейнерът е част от товар, пристигнал от пристанище Еквадор с контейнеровоз „Мадисън 2“. Пътувал е по маршрута Еквадор – Панама – Малта – Джоя Тауро – Пристанищен комплекс Бургас. Корабът е продължил своя път, а контейнерът е останал на пристанището в Бургас. 
„Служителите от отдела за „Борба с наркотрафика“ са селектирали няколко контейнера за проверка, в които са се превозвали банани. След проучване на три от контейнерите са забелязани подозрителни зони.  Извършена е проверка. Открити са съмнителни пакети, след което са пренасочени усилия и служители от турската граница и от София, за да се продължат всички действия, обезпечаващи проверката“, заяви Бакалов.    От Окръжна прокуратура-Бургас информираха, че е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 242, ал. 2 от Наказателния кодекс. Извършени са претърсване и изземване, оглед на местопроизшествието, предстоят още редица процесуално-следствени действия. Наказанието за престъплението, за което е образувано досъдебното производство, е „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 лв до 200 000 лв.  Продължават процесуално-следствените действия и към настоящия момент. 
„Доказателствата задача, която трябва да реши досъдебното производство в хода си е – за къде се предназначени плодовете и за къде е предназначена пратката – дали за вътрешния пазар или за чужбина“, посочи прокурор Чинев.
БТА припомня, че близо 76 килограма кокаин бяха открити в кашони с банани в складова база на ул. „Индустриална“ в Бургас и през 2019 година. Наркотикът бе част от пратка, пристигнала на Пристанище Бургас от Еквадор през Италия.  Тогавашният директор на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов заяви, че чистотата на открития кокаин е изключително висока, а стойността му е на над 5 милиона лева. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *