Народен събор събра в Побит камък пазители на традициите на нашите деди и прадеди

Рекламирай в beZpartien.bg

Етнографският комплекс в Побит камък, който съхранява и представя бита на живеещите в района балканджии, за пореден път беше домакин на народния събор за песни и хора, раздумки и обичаи, традиционни гозби и всенародно веселие. И тази година фолклорният празник събра на една сцена няколко поколения певци, музиканти и танцьори от региона – пазители на традициите на нашите деди и прадеди. Поздрав към всички отправи основоположникът на инициативата Богдан Стоянов. Той подчерта, че съборът е доказателство за едно по-добро общуване между живеещите в Лудогорието етноси. 
Началото на всенародното веселие под наслов „Събрало се е наше село“ дадоха вокалната група при читалището в Побит камък с химна за селото. На откритата сцена след това с палитра от песни и танци се изявиха самодейни състави и индивидуални изпълнители от Дряновец, Топчии, Ловско, Гецово, Осенец и Комплекса за социални услуги за пълнолетни с увреждания в Просторно. Специален гост на събора беше младият вокален изпълнител Иван Гайдаров.
По стар български обичай участници и гости бяха посрещнати с питка и шарена сол. Всички те имаха възможност да се докоснат до миналото, свидетелства за което се съхраняват в Етнографския комплекс и да дегустират домашни ястия, приготвени по стари местни рецепти. 
Целта на народния събор, организиран от читалището в Побит камък, е да се съхрани и популяризира фолклорното и етнографско богатство на родния край. Първото му издание е през 2019 г. Заради пандемията през следващите две години, въпреки подготовката, съборът не успява да се състои. През 2022 г. фолклорните ритми на самодейците огласят Етнографския комплекс в селото за второто издание на събора. Тази година празникът събра за трети път в меката на балканджиите пазителите на народните традиции от Разградска област.
Сред гостите на събора беше областният управител на област Разград Владимир Димитров. Той връчи на председателя на читалище „Самообразование 1894“ Йонета Карастоянова поздравителен адрес и пожела на всички читалищни дейци, жители на селото и гости весел събор. „Радвам се, че тук продължават да се пазят традициите, да се пеят песни и да се танцуват танци от богатия фолклор на нашия край. Всенародните веселия сплотяват хората, правят ги щастливи и запазват духа на с. Побит камък“, каза в приветствието си областният управител. Празника уважиха и зам.-кметовете на община Разград Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *