Народно читалище „Братство-1884“ в Павликени отбеляза 140 години от създаването си с концерт на самодейците

Народно читалище „Братство-1884“ в Павликени отбеляза 140 години от създаването си с концерт на самодейците, съобщиха от пресцентъра на общината.
През тези 140 години читалището неизменно е било сърцето и душата на Павликени -културният център на града, който е бил и остава крепост на знанието и творчеството, каза в приветствието си кметът инж. Емануил Манолов.
Председателят на читалището Красимира Енева благодари на всички ръководители и самодейци към школата по изкуствата, танцовите състави и ансамбли, хоровете и театралните състави на читалището,  които през годините са съхранявали традицията и са се развивали.
Народно читалище „Братство – 1884“ възниква като културно-просветно дружество „Ройче“ с цел „умственото и нравствено развитие на членовете му и на селяните на с. Павликени и съставяне на пълна библиотека“, припомни тя част от неговия летопис. Идеята за учредяването на културно-просветното дружество е на белочерковския даскал хаджи Стоян Дончев Сейков, ученик на даскал Бачо Киро, който става един от първите учители в Павликени.
На 15 декември 1891 г. на Общо събрание дружеството е преименувано в читалище „Братство“. През 1965 г. е построена сградата, която приютява и до днес талантливите хора на град Павликени. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари