Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да не разпределя дивидент от печалбата на БЕХ

Рекламирай в beZpartien.bg

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да не разпределя дивидент от печалбата на „Българския енергиен холдинг” (БЕХ) ЕАД за финансовата 2023 г. Това стана с гласуваното решение, с което се предвижда министърът на енергетиката, в качеството му на упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на БЕХ да не разпределя дивидент от печалбата на БЕХ в размер на 425 млн. лв., представляващ разликата между 1,225 млн. лв. – печалба по годишния финансов отчет за 2023 г. след данъчното облагане и внесения дивидент от БЕХ ЕАД от коригирано разпореждане на Министерския съвет за 2023 г. Вносители на проекта на решение са народните представители от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, Жечо Станков, Мария Белова.
Решението беше подкрепено със 132 гласа „за“, 43 – „против“ и 12 „въздържал се“.
В мотивите към проекта на решение се посочва, че през последните три години се е установила трайна практика държавната енергетика и Фонд „Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС) да бъдат използвани за покриване на дефицити в различни сектори.
Дебатът продължи часове наред и в него участва министърът на финансите в оставка Асен Василев. Преди да бъдат закрити разискванията и решението да бъде гласувано, бе поискана почивка от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. След почивката депутатите гласуваха първо включването в програмата за работа за днес на разглеждането на първо четене на законопроект за промени в Закона за Българската народна банка. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *