Нашата родина е неизчерпаема съкровищница, която трябва да показваме на света, каза вицепрезидентът Илияна Йотова

Убедени сме, че нашата родина е неизчерпаема съкровищница, която трябва да показваме на света, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на събитието „Дипломация на чудесата. Бранд България – докосни Родопите“, което се проведе в резиденцията на Кралство Мароко. Това съобщиха от прессекретариата на президента. 
Събитието е част от кампанията на вестник „Стандарт“ „Чудесата на България“, която се провежда под патронажа на вицепрезидента Йотова. В рамките на събитието беше представена изложбата „Чудесата на Родопите“, както и показани традиционни марокански облекла.
„Но сме длъжници – трябва законова рамка, която да свърже културно-историческото ни наследство с туризма. Инициативата „Бранд България“ трябва да има своя статут, при който институции и неправителствени организации са в добра координация помежду си, за да се реализира тази дългосрочна политика“, добави Йотова.
В приветствието си тя отново призова за създаването на културни маршрути, свързани с исторически места, събития и дати, както и с цели култури. „Така ще избегнем тежките грешки като например отсъствието на България от Кирило-Методиевите маршрути или случая с къщата на Димитър Талев в Прилеп, или с наследството на братята Евлоги и Христо Георгиеви“, посочи вицепрезидентът.
Йотова изрази убеденост, че трябва да бъдат подкрепени и развити идеите на Общество „Културно наследство“ за създаването на “Бранд България” – кампания, която среща много съюзници както от институциите, така и от неправителствения сектор. 
Имаме нужда не само да говорим за българската култура, имаме нужда и да я показваме навън, защото и днес образът на страната ни не е този, който  всички желаем, каза в своето приветствено слово Йотова по повод официалното откриване на юбилейната научна конференция “Културно наследство – изкуство – музеи“, организирана в чест на чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари