Научната конференция “Проблеми и изследвания на тракийската култура” събира в Казанлък изследователи и учени от цялата страна

Рекламирай в beZpartien.bg

Изследователи в областта на тракологията, тракийската археология, нумизматиката и реставрацията ще се съберат за четиринадесети пореден път в през  Празниците в долината на тракийските царе в Казанлък, за да представят своите доклади на конференцията „Проблеми и изследвания на тракийската култура” на 1 септември. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. 
Конференцията ще се състои в Мултимедийната зала на Исторически музей „Искра”. В рамките на две заседания ще бъдат представени тринадесет доклада на деветнадесет автори. Тематиката на научните изследвания е разнообразна и включва нови данни и обобщения на резултати от проучвания на селища и поселищен живот от късножелязната и римската епохи, археологически обекти, свързани с погребалните и поменални практики на траките от елинистическата епоха, находки, свързани с бита и ежедневието от бронзовата епоха, различни аспекти от религиозните вярвания и обреди на траките, представяне на нумизматични паметници, изследване на торевтичните традиции на траките, приложение на въздушно лазерно сканиране (LiDAR) като недеструктивен метод в археологическите проучвания.
Първият доклад, който ще бъде представен на конференцията, е на археолога Диана Димитрова и е посветен на два знакови юбилея – 80 години от рождението на д-р Георги Китов и 30 години от откриването на гробнично-култовия комплекс под могила Оструша, посочват от общинския пресцентър. 
В конференцията ще вземат участие учени от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (БАН), Института по Балканистика с център по тракология при БАН, Националния исторически музей, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, както и от Регионалните исторически музеи в Кърджали и Смолян и от Исторически музей “Искра” в Казанлък. 
И тази година са спазени някои добри практики при организацията на конференцията, допълват от администрацията. Това са представянето на доклади с тематика, свързана с паметници от района на Казанлъшката долина, интердисциплинарни изследвания и участие на млади учени – докторанти и магистри.
Конференцията е част от богатата културна програма на 18-ите Празници в Долината на тракийските царе, които бяха открити вчера с връчване на наградата за изключителен принос в изследването на тракийския бит и култура на името на проф. Александър Фол, чийто носител стана заместник-директорът на Националния археологически институт с музей при БАН проф. д-р Стефан Александров. Събитията от програмата ще продължат до 3 септември. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *