Научноизследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в Медицинския университет в София

Научноизследователски институт по „Иновативна медицинска наука – Inno Med Sci“ ще бъде открит в структурата на Медицинския университет – София. Решението на служебното правителството е по предложение на ректора на висшето училище и академичния съвет на висшето училище, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
Основната дейност на Института ще бъде да провежда фундаментални и приложни научни изследвания в областта на медико-биологичните, медико-клиничните и медико- социалните науки. Той ще включва сектори по фундаментални и приложи иновативни изследвания, както и звено за научно-изследователска политика и административен сектор. Във всеки от тях ще работят отделни изследователски групи. Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и нови диагностични и прогностични маркери. Предвидени са и изследвания, свързани с усложненията от COVID-19 и други инфекциозни заболявания, както и молекулярно-генетичен анализ за откриване на предразположението към различни социалнозначими патологични състояния.
Ще се изпълняват и проекти в различни области като социално-значими заболявания, имунология, заболявания на опорнодвигателния апарат, редки заболявания, епидемиология, иновативни лекарствени продукти. 
Според анкета сред българските абсолвенти от випуска за 2023 г. на Медицинския факултет към Медицинския университет в София рекорден брой млади лекари – 62,5 процента, желаят се реализират в България. За първи път от повече от десет години насам процентът на оставащите в България е толкова висок (62,5%). Числото бавно нараства през последните години, като при предходния випуск – за 2022 г., е 50% на 50% – оставащи и заминаващи, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари