Най-добрата превенция срещу коклюша е поставяне на ваксина, заяви д-р Антония Панджарова от болницата в Троян

Най-добрата превенция срещу коклюша е поставяне на задължителната ваксина за заболяването, каза за БТА педиатърът д-р Антония Панджарова, началник на Детско отделение в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Г.С. Шварц“ в Троян.
Коклюшът се разпространява по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е от една до три седмици след контакт със заразен болен. Първичните оплаквания включват: не много висока температура – около 37,5 градуса, суха кашлица, кихане, сълзотечение от очите. През първите две седмици коклюшът се лекува с антибиотици, а след това с други медикаменти по преценка на лекуващия лекар, обясни д-р Панджарова.
Тя подчерта, че при проява на посочените симптоми е необходим преглед при лекар и че най-добрата превенция е ваксинацията. 
Според информацията, с която разполага началникът на детското отделение, до момента в Троян не са регистрирани случаи на коклюш. В една от троянските лаборатории има възможност да се направи изследване за заболяването, допълни тя.
Възможно е да се разболеят и ваксинирани деца в ученическа възраст или възрастни, защото имунитетът намалява с течение на времето. Очаква се, когато има поставена ваксина, оплакванията да са значително по-леки и заболяването да премине по-бързо, като една обикновена вирусна инфекция, добави д-р Панджарова.
От общинската администрация съобщиха, че по инициатива на Общината и на МБАЛ „Г.С. Шварц“ е проведена работна среща с представители на медицинските специалисти, работещи в общинските детски градини, училища и детската ясла в града за обсъждане на мерки за превенция на разпространението на коклюшната инфекция. 
В детските заведения е направен преглед на имунизационните паспорти на децата и учениците и се провежда засилен сутрешен филтър и дезинфекция 
От администрацията са предоставили информационни материали за заболяването, които да бъдат разпространени сред родителите.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари