НачалоСвятНай-големият провал на Горбачов

Най-големият провал на Горбачов

Михаил Горбачов се провали във всичко, което опита като последния лидер на Съветския съюз. Държавата, която ръководеше, можеше да промени света към по-добро само като се провали – и го направи. Но, уви, не за дълго, пише Леонид Бершидски в свой коментар за Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Никога няма да забравя момента през август 1991 г., когато на 19 годишна възраст гледах как статуята на основателя на КГБ Феликс Дзержински се срутва в Москва. Това беше по време на на Горбачов. Много от моите германски съседи знаят точно къде са били, когато Берлинската стена падна през ноември 1989 г. – също по време на Горбачов. Но никога не съм изпитвал каквото и да е било чувство, че дължа нещо на провалящия се последен император на обречената съветска империя. Ние – ние, руснаци, германци, литовци, украинци, поляци, грузинци и много други – създадохме тези вдъхновяващи моменти от нашата пълна мизерия. Нашето поколение в голяма част от и Азия имаше късмет, че му липсваше злата ефективност на Владимир Путин. Все още вярвам, че щяхме да надделеем дори и да я имаше.

Но това, че не можахме да удържим спечеленото, е и наша отговорност. Ние пропиляхме наследството на Горбачов от полезни провали.

Това ще бъде донякъде мъчителен некролог.

Цялата история на Горбачов на върха на съветската йерархия беше на развълнуван, безидеен неудачник, винаги една крачка назад от времето. Той започна като лидер на Комунистическата партия през 1985 г. с кампания за изкореняване на пиянството, което създаде безкрайни опашки за водка и съсипа винопроизводството в Молдова за десетилетия напред, защото лозята бяха окосени. Руснаците пиеха все повече и повече, докато съветската се сриваше.

Горбачов стартира кампания за икономическо „ускоряване“, която потъна като оловен балон, защото спря доста далеч от прегръщането на капитализма. Той мислеше, че приближава комунизма до хората, вместо да го разрушава. В мемоари Горбачов цитира собствените си бележки от 1985 г.: „Сегашната пропаганда на марксизма е скучна, младите хора губят интерес… Ако искаме новите политики да получат подкрепа, трябва да възстановим вярата в социалистическите идеали.“

Недостигът беше жесток. Спомням си една година без тоалетна хартия в Москва. Съпругата ми не си спомня да е използвала нищо друго освен зацапана вестникарска хартия, докато е израствала в Сибир. Рафтовете на магазините бяха изпразнени от всичко, освен от трилитрови буркани с подсладен брезов сок.

Нищо не работеше. На фона на лошото икономическо управление атомната електроцентрала в Чернобил се взриви през 1986 г.; и Горбачов, създателят на гласността – тоест неговата на „откритост“ – изчака 18 дни, за да се обърне към нацията, позволявайки стотици хиляди хора да бъдат изложени на радиационния прах.

Горбачов позволи повече свобода на те. В резултат на това цялата страна скоро четеше и слушаше по телевизията за предишни престъпления на режим, който отказваше да преследва извършителите, много от които все още живееха като почетни пенсионери.

Когато хората в бившите съветски републики започнаха да се бунтуват и да искат независимост, той – великодушно казано – не направи много, за да предотврати кървавите репресии, дори ако няма ясни , че той сам ги е наредил. Още през 1986 г. националистическите и в Алмати, Казахстан, бяха потушени с масова демонстрация на сила. Двама от протестиращите получиха ни присъди.

През април 1991 г. съветските военни убиха 21 протестиращи и раниха стотици други в грузинската столица Тбилиси. Джумбер Патиашвили, който оглавява комунистическата партия в Грузия по това време, по-късно ще обвини Горбачов, че е изпратил войски.

Хора бяха убити, докато протестираха в Душанбе, Баку и Рига. През януари 2022 г. роднини на четирима от 14-те души, убити от съветски парашутисти по време на щурмуването на телевизионната кула във Вилнюс през януари 1991 г., заведоха дело срещу Горбачов за обезщетение в литовски съд. Отново няма преки доказателства, че той лично е наредил военната намеса и той го отрече. Но той официално изисква окупираната от Съветския съюз балтийска нация да се откаже от стремежа си към независимост; и той е наредил икономическа блокада на Литва, която предхождаше военните действия.

През 1990 г. Горбачов, очевидно разтревожен от това, което бе отприщил, започва да отменя медийната либерализация. Той назначи хардлайнери на ключови позиции – от шеф на телевизията до вътрешен министър. Много от тях щяха да го свалят при неуспешния преврат през август 1991 г. Въпреки това, след като беше възстановен на поста от неговия заклет враг Борис Елцин, Горбачов нямаше да успее да се задържи на власт и най-накрая стана свидетел на разпадането на Съветския съюз.

Той не просто се провали като автократ, пропилявайки почти неограничената власт, дадена му като партиен шеф; той също се провали като политик, въпреки склонността си да не ползва предварително написани речи и да говори с хората по площадите. Когато се опита да се кандидатира за на Русия през 1996 г. – на избори, които бяха свободни, но не съвсем честни и които върнаха Елцин в Кремъл за втори мандат – той спечели 0,51% от гласовете.

Горбачов спечели похвали на Запада като изключително гъвкав преговарящ по международните въпроси. Той ще бъде запомнен завинаги като човекът, изиграл най-голямата роля обединението на Германия да стане възможно. Неговият цитат – „Опасности дебнат онези, които не отговарят на изискванията на живота“ – краси метростанцията до Бранденбургската врата в Берлин. Но той не успя да осигури нищо за Съветския съюз освен нищожна икономическа помощ. Умиращият колос изгори тези за няколко месеца. Това допринесе за националистическото недоволство в основата на сегашното империалистическо възраждане на Русия.

Владимир Путин изрично обвини Горбачов, че не е получил писмено обещание от да не разширява НАТО. Той също така го обвини косвено за разпадането на Съветския съюз. Но Горбачов съжаляваше за разпадането на СССР толкова, колкото и Путин. Въпреки че имаше разногласия с Путин, когото смяташе за твърде нелиберален, Горбачов каза още през 2019 г., че смята Путин за „верен на демокрацията“.

Влошеното здраве на Горбачов му попречи да говори публично през последните месеци: няма директни забележки на Горбачов за инвазията на Путин в Украйна. Дългогодишен приятел на Горбачов, Алексей Венедиктов, каза, че последният съветски лидер е бил „разочарован“. Но през 2015 г. той защити анексирането на Крим. Той остана объркан относно значението на собственото си наследство.

Горбачов получава признание за това, че не предприе по-строги мерки, когато все още имаше шанс – както и за „прекратяването на Студената война“. Тези похвали обаче заличават ролята на хората от Съветския съюз и неговите източноевропейски сателити – или, за да използваме съвременна рамка, Русия и нейните колонии – които се разбунтуваха срещу една гнила система, която ги потискаше и крадеше. На 4 февруари 1990 г. милион души излязоха по улиците на Москва, за да протестират срещу еднопартийната система; никаква полиция не би могла да разпръсне тази тълпа. Знам, защото бях част от нея. Нито дори най-жестоките репресии – тази в Тбилиси беше безмилостна – успяха да спрат страстта за независимост. Ако Путин, а не Горбачов, ръководеше държавния апарат, той вероятно щеше да бъде също толкова безпомощен.

Путин се поучи от грешките на Горбачов, разбира се. Неговото връщане назад към свободите на Русия и завръщането му към империалистическите стремежи беше постепенно, почти незабелязано и тихо последователно. Той никога не изпускаше топката там, където Горбачов сякаш не можеше да не сбърка. Горбачов твърдеше, че след края на Съветския съюз е израснало ново, по-свободно поколение; но въпреки всички надежди, вложени в него, това поколение не успя да окаже нищо подобно на непоколебимата съпротива, част от която бях аз в ерата на Горбачов.

Има едно нещо, което ще ми липсва в Горбачов. Той беше толкова неумел в ръководенето на империя на злото, защото беше твърде очевидно човек. Беше безгрижно емоционален, неспособен да прикрие чувствата си и — удивително за кариерен партиен функционер — сляп за интриги. Нарушавайки дългата традиция, той не скриваше любовта и възхищението си към съпругата си Раиса – а по-късно и скръбта си от нейната смърт. Повечето съвременни лидери нямат тази естествена човечност – не само Путин. Това, разбира се, е пречка за политическата ефективност. Но може би това е причината опитът на Горбачов да задържи едно злонамерено начинание да се провали.

Леонид Бершидски е базиран в Берлин руски журналист, издател и колумнист за Bloomberg. Tой е първият главен редактор на руския вестник „Ведомости“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО