Най-вълнуващият момент в нашата работа е раждането на живо и здраво дете, каза директорът на Центъра за асистирана репродукция д-р Георгиева

Рекламирай в beZpartien.bg

Най-вълнуващият момент в нашата работа е нейният резултат – раждането на живо и здраво дете. Това заяви директорът на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) д-р Мария Георгиева по време на празничното събитие за отбелязване на 15-годишнината от създаването на звеното. Най-голямото признание за нашите специалисти е това, че пациентки от цял свят се завръщат в България да правят инвитро процедурите си, подчерта специалистът. Тя изрази надежда тези майки да останат с децата си в България.
За да кандидатстват двойките с репродуктивни проблеми, трябва да изберат някоя от специализираните клиники, в която да се установи проблемът, отбеляза също д-р Георгиева. Ако отговарят на критериите по правилника, се подготвя пакетът от документи, с който да кандидатстват при нас. Центърът финансира четири инвитро опита, размразен ембриотрансфер, процедури на естествен цикъл, замразяване на яйцеклетки при жени с онкологични заболявания и генетични такива, поясни тя.
За изминалите 15 години ЦАР е подпомогнал над 38 000 двойки с репродуктивни проблеми, като е осигурил достъп до клиники, осъществяващи дейност по асистирана репродукция в цялата страна. С организационната и финансова помощ на ЦАР са родени повече от 16 600 деца, отбелязаха преди дни от Министерството на здравеопазването. Оттам припомниха, че Центърът е създаден през 2009г. с Постановление на Министерския съвет като специализирана структура за организационно и финансово подпомагане на български граждани за извършване на дейности по асистирана репродукция при лица с безплодие. За изминалата 2023г. са постигнати общо 1509 клинични бременности, 1358  раждания и 1594 деца, което е около 2% от всички родени деца в страната, сочат данните на министерството.
По време на събитието беше посочено, че за създаването на центъра са се обедили граждански организации и политици. Беше изказана благодарност към представителите на неправителствения сектор и медицинските специалисти, занимаващи се с асистрирана репродукция. Специални благодарности бяха отправени към „бащата на инвитрото“ д-р Атанас Щерев. От своя страна той отбеляза приносът на фондация „Искам бебе“ и сдружение „Зачатие“, които, по думите му, са допринесли за това обществената енергия да достигне до хората на власт и да бъде взето решение в полза на онези семейства, които имат нужда от подкрепа, за да имат дете в семейството си.
На събитието присъстваха заместник-министрите на здравеопазването в оставка проф. Илко Гетов и доц. Михаил Околийски. Сред официалните гости на събитието бяха още изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Иванка Донева, депутати и др. Здравният министър в оставка проф. Христо Хинков и председателят на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов изпратиха поздравителни адреси. На събитието бяха връчени благодарствени плакети към специалисти, граждански организации и болници. Музикални изпълнения допълниха празничното настроение. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *