Най-възрастният скиор Иван Раев от Чепеларе отпразнува 100-годишен юбилей

Най-възрастният скиор Иван Раев от Чепеларе отпразнува днес своя 100-годишен юбилей. На тържеството присъстваха негови близки, съграждани и кмета на общината Боран Хаджиев. Столетникът бе изненадан за празника си с оркестър от гайдари и певци.
„Ако искате да разберете защо Чепеларе живеем до сто години, трябва да отидете при бай Иван да ви каже как трябва да се храните, как трябва да се движите, как да общувате. В Чепеларе се гордеем с много неща, но ти си човекът, който винаги ни е вдъхновявал – да живеем като теб, да общуваме, да караме ски, да се разхождаме в планината, да плуваме два-три километра на ден. Благодаря ти, благодаря и на всички вас, че сте тук, защото имаме юбиляр, а той не е случаен“, каза кметът  Боран Хаджиев. 
Иван Раев през цялото време потропваше с крака в такт с музиката, а около него се изви родопско хоро. „Пред всички вас – пред цяло Чепеларе, пред цяло Пампорово, се прекланям“, каза рожденикът и добави, че е присъствал на цялото развитие на Пампорово. Като жива легенда на зимните спортове той получи от кмета златна значка на общината. А на свой ред Раев дари на Чепеларе златна роза и грамота, получена на 96-годишния му рожден ден от тогавашния министър на туризма и вицепремиер Мариана Николова. „Предавам я на кмета на града, който не е само кмет, но и създател на снежната икономика“, каза столетникът.
На въпрос какво е да си на сто години Иван Раев отговори, че във времената, когато вече има изкуствен интелект, той е горд, че е естествен интелект. Пред репортер на БТА рожденикът, който караше ски допреди четири години, обеща да разкаже за живота си следващата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари