Наземен тест на ракетен двигател с най-мощното екологично гориво за граждански цели беше направен в Невестино

Рекламирай в beZpartien.bg

Наземен тест на ракетен двигател с екологично гориво, представляващо най-мощната за България разработка за граждански цели, беше направен днес в землището на село Неделкова Гращица, община Невестино. 
Тестът се състоя под ръководството на инженер Христофор Скандалиев, докторант по химически науки, и д-р инженер Калин Крумов – преподавател по топлотехника, и беше част от научен експеримент на Химикотехнологичния и металургичен университет – София.
Формулата на „зеленото“ гориво не създава токсични емисии и е разработвана повече от три месеца, разказа пред БТА Христофор Скандалиев. Съставките обаче са технологична тайна. Самото гориво има многобройни приложения, обясни още Скандалиев.
Той каза, че подготовката за експеримента е отнела около месец на екипа, в който участват общо петима човека, университетът и школата по ракетомоделизъм към Обединения детски комплекс в Кюстендил. Предстои съвсем скоро да бъде изработена и експериментална ракета от школата при ОДК, с която да бъде направен нов тест на двигателя. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *