Не харесвам онова, което се случва в нашия свят, каза пред БТА Илиян Лалев

Рекламирай в beZpartien.bg

Погледът ми е критичен. Аз не харесвам онова, което се случва в нашия свят. Има прекалено много войни, има използване на тежък физически труд, експлоатация. Темите ми са социално-политически. Това каза пред БТА Илиян Лалев за изложбата си „Черни рисунки“, която тази вечер бе открита в галерия „Стубел“.
„Черни рисунки, защото са направени с въглен и са в така наречената монохромна гама“, каза авторът. Лалев бил вдъхновен от известните като „Черните картини“ на Франсиско Гоя.
„Аз не съм художник, който се занимава с рисуване на цветя, залези, пейзажи, натюрморти – неща, които хората да харесат на основание на това дали ще си съвпадне с дамската на дивана в хола. Интересува ме социалното и смятам, че човекът трябва да бъде постоянно обект на изследване, да се реагира на онова, което се случва с него“, разказва Лалев. Има картина, инспирирана от земетресението в Турция, озаглавена After. Има и такава, показваща военните събития в Украйна.
Посланието му чрез изложбата е хората да забележат и да акцентират върху тези проблеми. „И да реагират – който както намери за добре. Ако може да направим така, че всички заедно да не даваме повод да се правят подобни изложби. Макар че това може да ме лиши от работа“, казва с усмивка авторът.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *