Не съм приемал да стана кандидат за служебен премиер, заяви Андрей Гюров

Рекламирай в beZpartien.bg

Не съм приемал да стана кандидат за служебен премиер. Това заяви за БТА подуправителят на БНБ Андрей Гюров. 
„ Като подуправител на БНБ и ръководител на управление „Емисионно“ съм пряко ангажиран със стратегическата задача за присъединяване на България към еврозоната. Нещо повече, към момента и Законът за БНБ, и правилата на Европейската централна банка не позволяват съвместяването на професионални и политически позиции. Централната банка е независима институция и като неин представител категорично смятам, че не е добра идея тя да се въвлича в политическия процес, а имената на ръководителите ѝ да бъдат замесвани в политически дискусии, посочи Гюров. 
Той допълни, че подробностите от разговора между него и президента не са публични и не ги е коментирал. Единствена позиция, която и към момента мога да споделя, е, че не съм дал съгласие за служебен премиер, посочи Андрей Гюров. 
Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви днес в предаването  „Неделя 150“ на БНР, че не е вярна тезата, че ще има конституционна криза, ако Димитър Главчев не беше приел да бъде кандидат за служебен министър- председател. Ние знаем, че примерно Андрей Гюров, ако беше избран, щеше да приеме, нямаше да откаже, и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България, каза Петков. 
Димитър Гюров се срещна с президента Румен Радев на 29 март. След срещата Гюров заяви, че са обсъдили ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната. На въпрос дали би станал служебен премиер, тогава Гюров каза, че това са хипотетични въпроси, а отговорността е в ръцете на президента да намери решение.
На 29 март държавният глава Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията, а на следващия ден му възложи да предложи състав на служебно правителство в рамкте на седем дни. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *