Недко Солаков представи „Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба №4“

„Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба №4“ на Недко Солаков бе открита тази вечер в Двореца. „Недко Солаков, както знаем, е художник, който може почти всичко. В сферата на изкуството има огромно количество постижения в най-различни страни и краища на света“, каза Ярослава Бубнова – директор на Националната галерия и куратор на изложбата. 
Бубнова каза, че Недко Солаков е бил невинаги разбран от институциите. Единственото, което аз мога да кажа е, че този път Недко Солаков е много добре дошъл в Националната галерия. Засега под стълбите, каза с усмивка Бубнова и обясни, че предстои да го представят подобаващо в Националната галерия.
Той направи така, че в Националната галерия ние видяхме самите себе си, видяхме ситуацията, в която Недко ни сложи – с този ъгъл под царските стълби и в този размер на неговия проект. Като човек, който много вярва, че художниците са хора, които задават перспективата, аз съм му много благодарна и тази фигура, която се оказа в ъгъла на царските стълби, с този неин жест, посочващ потенциала и възможностите, предлагащи влизане, засега малко встрани, много се надявам, че ще отговорим адекватно, каза още директорът на Националната галерия.
Тя припомни, че Националната галерия не е първото място, в което той избира „незначително пространство“. В другите галерии историите, които се разказват, са историите на взаимоотношенията на художника със самия него. Художникът, оказва се, има съвест и влиза във взаимоотношения с нея. Тук той влиза в комуникация с институцията. И аз съм много притеснена. Но ако не той, кой?, каза Ярослава Бубнова.
Недко Солаков каза, че идеята за проекта му хрумнала преди четири години по време на ковид пандемията. Тогава предложил на директорите на галерии, които познава, да му дадат незначителен ъгъл, който никога не е използван за излагане на изкуство. Винаги този силует е прожектиран на 90 градуса, от всички други страни е изкривен, обясни художникът. 
Той припомни, досега са реализирани три „ъгъла“ в големи европейски музеи №1 – в музея MUDAM, Музея за модерно изкуство на Великия херцог Жан в Люксембург (2021), №2 – в MAXXI – Националния музей на изкуството на ХХI век в Рим (2022), и в Горно Белведере във Виена, където „Завряна в ъгълa самостоятелна изложба №3 (с Чарлз Еше като моята артистична съвест)“, продължава до 19 юни тази година.
В Двореца със „Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба №4“ художникът разказва въображаемата история на скромен придворен художник и неговата приятелка – малка мишка, живеещи под стълбището на двореца. „Отдолу ще видите, че са едни малки, непохватни рисунки, които маркират картините, които един ден ще бъдат изложени. И те са в един особен мащаб – 1.11.23“, каза Солаков. 
И допълни: „Номер пет ще бъде в Белгия. Мечтата ми е да станат седем и след това ще спра“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари