Неформално сдружение на миньори от Мадан помага на нуждаещи се от Смолянския регион

Неформално сдружение на миньори от ГОРУБСО – Мадан, помага на нуждаещи се хора от Смолянския регион, съобщи в интервю за БТА основателят Александър Митев. Подземните работници са нарекли себе си „Миньор груп“ и вече година и половина се опитват да вдъхнат вяра и надежда на изпаднали в беда.
„С колегите обичаме да се събираме след работа, да си организираме сбирки и се включват много хора. Един път се замислихме, че може да използваме това и за нещо по-добро, не само за веселие, макар че и то си трябва. В началото започнахме двайсетина души да отделяме по 20 лева на месец от заплатите. После се присъединиха и други колеги“, посочи Митев. Той е поел организацията по събирането и отчетността на средствата. С течение на времето към тях се присъединяват още хора.
Започнали са с помощ за деца сираци. С една част от парите купуват лакомства и хранителни продукти, а останалите дават в брой, за да покрият хората текущите си нужди. И в повечето случаи ги изпращат със сълзи, по думите на основателя. 
Миньорите не познават хората, на които помагат. „Разпитваме кой къде живее, къде работи, звъним на вратата, даваме парите и храната, и си тръгваме. Срещаме истинско учудване, не могат да повярват какво става и толкова са благодарни, че очите им се пълнят със сълзи“, допълни Митев.
Последните месеци са започнали да помагат и на тежко болни хора, на които им предстои лечение.
Всеки месец събират около 700 лева, но е имало случаи сумата да бъде и над 1000 лева.
Александър Митев разказа за случай с деца сираци от пловдивско село, на които са помогнали. На тръгване децата казали радостно – „Тази година Дядо Коледа е миньор“.
„Всеки доброволно отделя средства от заплатата си, кой колкото има желание. Даренията не са само за Мадан, а обхващаме и цялата област, дори сме дарявали извън Смолянския край. В момента събираме средства за едно момче от Лъки и за наш колега, който претърпя операция“, каза Евелин Кичуков от сдружението. Колегата му Юлиян Атанасов добави, че парите никога не стигат, но когато искаш да помогнеш, не ти тежи.
Членовете на „Миньор груп“ са горди, че имат такава организация. „Когато отидеш и видиш какво е положението на хората, да нямат средства да си купят дори храна, ти се свива сърцето“, каза още Атанасов.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари