Нека бъдем малки апостоли, които разпространяват словото Божие и дават пример на другите, каза Врачанският митрополит

„В днешния ден ние трябва да се замислим дали следваме Христа, защото Христос призовава всички със своето слово да го последваме и да разпространяваме словото Божие. Дали и ние като призвани, изпълняваме това свое призвание, дали се стараем да живеем с вярата Христова, да я пазим в чистота и да я разпространяваме. Нека да се замислим и да бъдем Христови следовници, наследници на светите апостоли, на техните трудове и подвизи, да бъдем малки апостоли, които проповядват и разпространяват словото Божие и дават примери на другите да повярват и те да заживеят живот в Христа.“ Това каза в своята проповед Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий във Втората неделя след Петдесетница – на всички български светии, произнесена след светата литургия в митрополитския храм „Св. Николай“ във Враца. Там владиката оглави празничното богослужение. 
„Ние знаем и почитаме някои от своите родни светии, но ако се замислим колко знаем и почитаме, ще видим, че те са десетки, не повече. Почитаме свети Йоан Рилски Чудотворец, свети Климент Охридски, преподобна Параскева Търновска, света Злата Мъгленска, но малко са тези, които си спомнят за свети Георги Софийски, свети Николай Софийски, за всички от по-ново време и мнозина, останали скрити от всички нас“, каза още в обръщението си към вярващите митрополитът.
„Бог прославя някои светии за наша полза, утеха, за нашето име, за подражание, но мнозина остават скрити от човешките очи, което не означава, че са по-малки светии. Те са се подвизавали в своето време, получили са венеца на правдата от Господа и са наследили Царството божие, но са останали неизвестни за нас. Това са множество отшелници, сподвижници, мъченици, избивани без никой да разбере за техния мъченически подвиг. Затова във втората неделя след Петдесетница всяка местна църква прославя и почита всички нейни родни светии. Затова и ние прославяме всички български светии, просияли от създание мира до наши дни“, допълни владиката. 
„Нека по молитвите на всички български светии, на света великомъченица Неделя, на свети Тома божието благословение да бъде върху всички нас“, пожела митрополитът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари