Неосъществената ротация в управлението рязко намалява шансовете на България за скорошно влизане в Шенген по суша и еврозоната, смята Радан Кънев

Шансовете на България за скорошно влизане в Шенген по суша, както и в еврозоната, рязко намаляват заради неслучилата се ротация на партиите в управлението в последното редовно правителство, смята евродепутатът Радан Кънев. Той е в Кърджали за среща със симпатизанти, преди която даде пресконференция за журналисти в Националния пресклуб на БТА в родопския град.
Според Кънев следващ фактор е и какво ще се случи след изборите и ще има ли съставено стабилно правителство.
Решенията, които бяха взети миналата седмица по отношение на отлагането на либерализацията на енергийния пазар и отпускането на една очевидно незаконна държавна помощ на мини „Марица Изток“, могат да ни струват от порядъка на 15 милиарда лева. Дори бих казал, че ако няма стабилно мнозинство, което да отмени тези решения в първите дни след сформирането на нов парламент, те ще ни струват толкова, смята Кънев. Мисля, че всеки от нас има отговор дали можем да си позволим в момента да не инвестираме подобни пари, при положение, че всичките ни съседи ще инвестират тези европейски средства в своите икономики и какво значи това за частните инвеститори, каза той. Кънев допълни, че често го питат как изглежда България в Брюксел, на което отговори, че това, с което страната ни е известна, е серията от избори и по тази тема вече има „хуморески“, не много ласкателни за нас.
По отношение на Европа и водените политики коментира, че е необходимо изцяло ново законодателство, което да обезпечи ускореното развитие на индустрията на целия европейски континент, като допълни, че от наша гледна точка това трябва да стане по такъв начин, че да се подпомогне българската индустрия и нейното развитие в конкретни сектори. 
Той подчерта как една от утвърдените посоки на сегашния ЕП в последната година е „събуждането“ на добивната промишленост в Европа. И посочи, че в рамките на Зелената сделка е проличало как Европа е зависима между 50 и 95 процента от внос на суровини във всички съвременни технологии.
Пред присъстващите журналисти евродепутатът направи кратък отчет за дейността си през изминалите 5 години в ЕП като български представител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари