Неприемането на бюджета на Столичната община ще означава безотговорност, непрофесионализъм и лицемерие, заяви кметът Йорданка Фандъкова

Рекламирай в beZpartien.bg

Времето на моето управление приключва в края на октомври, но призовавам общинските съветници към отговорност, защото неприемането на бюджета ще означава три неща – безотговорност, непрофесионализъм и лицемерие. Това заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседание на Столичния общински съвет (СОС), на което се обсъжда бюджетът на Столичната община за 2023 година.
Необичайно, на 14 септември обсъждаме бюджета на София, шест седмици преди местните избори, посочи кметът. По думите ѝ има няколко причини, поради които този бюджет трябва да бъде приет от отговорните общински съветници. „Това не е бюджетът на Фандъкова“, подчерта тя. Работя почти цяла година без приет бюджет, без приета план-сметка и въпреки това продължаваме да се справяме, изтъкна столичният кмет. Тя посочи, че увеличението на заплатите на артистите изцяло зависи от приемането на бюджета, както и финансирането на новите групи в детските градини.
Всички групи подкрепиха капиталовата програма за тази година. Основните критики, които чувам, са свързани с изпълнението на капиталовата програма, каза кметът. Тя попита защо общинските съветници са подкрепили капиталовата програма. Групите са изразили готовност да подкрепят текстове от бюджета – за заплати, за издръжки, за капиталовата програма, стига да не се нарече бюджет, коментира Фандъкова. Тя обърна внимание, че ако бюджетът не бъде приет, проблемът ще дойде в края на годината, когато трябва да се разплащат готови обекти, които не са заложени в бюджета, издръжки на училища и детски градини. И по отношение на образованието заплатите са заложени в държавния бюджет, но той превежда парите в цялост, а общината и СОС са длъжни да направят разпределение, така че да улеснят директорите да изпълнят своите задачи, каза кметът Фандъкова. Тя призова общинските съветници да проявят отговорност, коректност и професионализъм и да подкрепят бюджета, по който ще трябва да работи и следващият кмет поне до февруари 2024 г. По думите ѝ ако догодина стане забавяне с приемането на държавния бюджет, както стана тази година, Столичната община ще трябва да работи с бюджета от 2022 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *