Неприключили процедури бавят основния ремонт на бул. “Беломорски“ в Кърджали, по който преминава пътникопотокът през ГКПП „Маказа“

Процедурата по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на основния ремонт на бул. “Беломорски“ в Кърджали, през който преминава основният пътникопоток за Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Маказа“, все още не е приключила и това е една от причините обявеният основен ремонт да не е започнат. Така отговориха на запитване на БТА от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 
От там уточниха, че извършваните от няколко дни дейности по настилката на булеварда, по който преминава трафикът за и от Гърция заради липсата на обходен път, са аварийно изкърпване. То се налага заради недоброто текущо състояние на пътя и предстоящия активен туристически сезон, коментират от АПИ. 
„Изпълнява се машинно и ръчно преасфалтиране на най-компрометираните участъци от настилката. Предприетите дейности ще осигурят безопасността и комфорта за участниците в движението до започване на основния ремонт“, посочват в отговора си от АПИ и допълват, че се очаква дейностите да приключат до края на следващата седмица.
От Агенцията припомнят, че обществената поръчка за основен ремонт на път I-5 Хасково – Кърджали – Маказа, в отсечката между 340-и км и 342-ри км, който съвпада с трасето на бул. „Беломорски“, бе обявена през октомври 2023 г. Месец по-късно, през ноември, са отворени ценовите оферти на деветимата участници, като комисията все още продължава своята работа. Едновременно с тази поръчка се провежда и процедура за избор на изпълнител на строителния надзор. На 23 януари са отворени 12-те ценови оферти на участниците в процедурата, като и по тях дейностите на комисията продължават. 
От пътната агенция информират и че основният ремонт на 2,4 км участък – от северния вход на град Кърджали до кръговото кръстовище при автогарата, ще включва подмяна на настилка, бордюри, подобрено отводняване, пътни знаци, ограничителни системи и маркировка. Проектът включва също обновяване на 36-метрова подпорна стена в обхвата на пътя, с височина три метра, ремонт на 72-метровия мост в близост до Езикова гимназия „Христо Ботев“, преминаващ над дере. На съоръжението ще бъде подменена пътната настилка, хидроизолацията, тротоарите, парапетите, ограничителните системи и уличното осветление.
Областният управител Никола Чанев също отправи запитване до АПИ защо се бави началото на строителните работи и пет месеца след отваряне на офертите няма избрана фирма-изпълнител. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари