Нерегулирани светофари предизвикаха хаос на оживено кръстовище

Зачестяват инцидентите на кръстовище, водещо към един от изходите на Благоевград. Заради съвкупност от проблеми, през годините мястото се е превърнало в рисково. Последният инцидент там е отпреди дни.

Бързането, високата скорост и лошата ориентация са сред основните причини за инцидентите. На метри от кръстовището е един от корпусите на Югозападния университет.

„Всички катастрофи са с коли. Това е едно от малкото идеални кръстовища в Благоевград за пешеходци – има скосяване на тротоара, звуков сигнал, острови. Малко е къс зеленият сигнал за пресичане“, каза Магдалена Бижева, жителка на Благоевград.

По думите ѝ проблемът е в поведението на шофьорите – карат бързо, агресивно, изнасят се при жълт сигнал на светофара, уточнява БНТ.

Кръгово не е вариант, защото кръстовище само по себе си е добре изградено, каза автоинструкторът Георги Бързаков. Трябва да се промени времетраенето на жълтите светлини на светофара, тъй като те се засичат.

„Това е конфликтният момент в кръстовището, защото когато едните автомобили не могат безопасно да спрат на жълто, те навлизат в кръстовището, а другите автомобили от другия път, които очакват да им светне зелено, отново навлизат на жълт сигнал“.

Кметът на града Методи Байкушев каза, че притесненията на гражданите са основателни и е разговарял с фирмата, която поддържа светофарите.

„Вчера имахме разговор на висок тон с фирмата, тъй като имаше доста изгорели крушки и тук, и на останалите светофари в Благоевград – това е подменено. Имаме уговорка за следващата седмица програматорът конкретно на този светофар да бъде подменен, така че проблемът със засичането на жълтите светлини да бъде коригиран. От фирмата ми казаха, че в момента е сложен програматор от поливна система, което е закрепване на ситуацията от миналото лято – това е недопустимо“.

Има проект за кръгово кръстовище, за осъществяване на който трябва да се отчуждят два имота, посочи още Байкушев. Ако експертите препоръчат кръгово, то ще бъде изградено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари