Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи света литургия в Сатовча в деня за почит към всички български светии и на света Неделя

В деня на всички български светии и на почит към света Неделя, Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи света литургия в храм „Света великомъченица Неделя“ в Сатовча, съобщиха за БТА от Неврокопската епархия. 
Празнична вечерня бе отслужена вчера вечерта в манастир „Св. вмчца Неделя“ в Гърмен, а днес архиерейското богослужение ще е в Сатовча. Началото на богослужението е от 6:30 часа. От 9:00 часа митрополит Серафим ще отслужи света литургия. 
Втората неделя след Петдесетница е отредена за почит към всички български светии. На днешния ден отбелязваме и паметта на света Неделя. През 1954 г. Светият синод на Българската православна църква постановява втората неделя след Петдесетница да бъде обявена за ден на всички български светии. Патриарх Кирил отслужва първата литургия за празника в столичния храм „Свети Седмочисленици“. Това е една от първите големи инициативи на Българската патриаршия след нейното възстановяване на 10 май 1953 г., сочи справка в отдел „Справочна“ на Българска телеграфна агенция. 
Днес църквата в Сатовча, изградена преди 180 години, където ще бъде архиерейското богослужение, отбелязва и своя храмов празник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари