„Невротичният балет на красотата и разрухата“ е дебютната изложба на Надежда Георгиева

Изложба на Надежда Георгиева и куратора Весела Ножарова ще бъде представена в галерията на „Гьоте институт“ – България. Експозицията „Невротичният балет на красотата и разрухата“ може да бъде разгледана от 17 май до 16 юни, съобщават организаторите. 
Тази изложба е дебютанта за художничката. От екипа на „Гьоте институт“ – България отбелязват, че в експозицията ще бъдат показани три най-нови, последно създадени творби. „Това са пластики, в които цветята заемат централно място. В семантичния пантеон на своето творчество Надежда Георгиева е отредила специално място на образа на цветята. Те са цъфтящи, разлистващи се, със или без „отлитащи“ тичинки, със стъбла и клони подобно на гигантски пипала, едновременно крехък и категоричен образ на женската доминация. Те са символ на женската природа, събираща енергии и стихии в една възхитителна буря“, разказват организаторите на изложбата.
От екипа разказват, че работата на Надежда Георгиева стъпва върху житейски опит, но е израз и на нейната необичайна личност. По думите им, тя целенасочено работи със спомените от детството, с усещанията си от първите 14 години, прекарани в комунистическа България, използва елементи и ситуации от живота си в Германия, от работата си в средите на електронната музикална сцена през 90-те години. И е силно вдъхновена е от света на театъра, модата и дизайна.
„Изключително интересен е работният процес на художничката, която неуморно експериментира с нови материали и подходи, а работите й ловко убягват всеки опит за категоризиране. Върху повърхността им тя апликира текстил, рисува, пише или шие, дори бродира. Със забележителна увереност съчетава плат, керамика, текстил, дърво и метал, подчинявайки ги на крайния търсен художествен образ. Превръща ги в поезия в прекия смисъл на думата, опасвайки формите им с поетични авторски текстове. „Поемите“ й са дръзки, експресивни, изказани на един дъх, но и дълбоко премислени. Освен на повърхността на творбите, текстовете ще витаят и в залата, с гласа на своята създателка“, разказват организаторите на изложбата.
Надежда Георгиева (р. 1973) влиза в изкуството по необичаен начин. Преди пет години тя загърбва кариерата си на криейтив директор за големи модни марки и решава да се посвети изцяло на изкуството. Наема си студио в Берлин и започва да търси собствен изразен език с необикновена решителност. Само за няколко години тя генерира комплексна артистична практика, включваща живопис, скулптура и виртуална реалност. Работи с дърво, керамика, текстил, рисува, шие, бродира, изгражда необятни виртуални светове, пише поезия. 
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари