Незаконното строителство трябва да се премахва, защото законите важат за всички, заявяват общинските съветници от ГЕРБ-СДС

Рекламирай в beZpartien.bg

Позицията на столичните общински съветници от ГЕРБ-СДС относно незаконното строителство винаги е била категорична и последователна – то трябва да се премахва, защото законите важат за всички български граждани. Това се казва в позиция на съветниците изпратена до медиите.
В нея се заявява, че законите важат за всички и кметът на София Васил Терзиев трябва да довърши започнатата борба с незаконното строителство от бившия кмет на София Йорданка Фандъкова. 
Общинските съветници коментират и незаконните постройки в Държавното ловно стопанство „Искър“, посочвайки, че през 2021 г. тогавашният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков са издали заповедите за премахването на трите постройки. Заповедите бяха обжалвани и окончателно спечелени от Столична община, а сега Терзиев има задължението да организира изпълнението на заповедта, съвместно с държавните институции. Професионалното и стриктно спазване на процедурата е задължително условие, защото поведението на другата страна досега ясно показва, че използват всяка една възможност за оспорване, посочват още общинските съветници от ГЕРБ-СДС. 
По думите им е необяснимо поведението на структурите към Министерството на земеделието, които са отказали съдействие на служители на Общината. Общинските съветници настояват земеделският министър в оставка Кирил Вътев да разпореди незабавна проверка за случилото се в Югозападното горско предприятие. Обяснения очакваме и от кмета Васил Терзиев – каква предварителна организация е направил за премахването на обекта, посочват още те. 
Още преди седмица неслучайно по време на обсъждане на бюджета за 2024 г. неколкократно предложихме средствата за събаряне на незаконните строежи да се увеличат поне с 50%, обясняват общинските съветници и допълват, че обектът на язовир Искър също е бил в списъка. Само там ще се изхарчат 80% от предложените от кмета Терзиев пари в бюджета за 2024 г., смятат още те. 
Поради тази причина, докато Общината не възстанови от фирмата “Био майнинг” разноските от 2,4 млн. лв., Столична община ще е способна да възлага пет пъти по-малко от планираните за събаряне опасни и незаконни сгради в София, посочват още в позицията си общинските съветници от ГЕРБ-СДС. 
БТА припомня, че вчера започна принудително премахване на три незаконни постройки в Държавно ловно стопанство “Искър”. По думите на главния архитект Здравко Здравков Столичната община показва нулева търпимост към незаконното строителство. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *