Независимостта на Българската патриаршия е безценно наследство от нашето славно многовековно минало, заяви президентът Румен Радев

Независимостта на Българската патриаршия е безценно наследство от нашето славно многовековно минало, духовна крепост и исторически подвиг. Това заяви президентът Румен Радев в словото по време на интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил. 
Тя е обединявала българския народ, тя го превела през много изпитания. Тя е днес всеотдаен покровител на християнската вяра и националното ни съзнание, каза Радев. 
Във времена на униние нашите църковни водачи и православен клир неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и напътстваха, посочи още държавният глава. 
Този избор идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество. Ето защо отправяме поглед към вас с надеждата да отстоявате единството и автокефалността на нашата църква и добруването на България. Да въздигате вярата, че православната ни църква остава крепител на мира, пазител на живота и стожер на своята историческа мисия – да бъде нравствена опора на нашия народ, да го води към духовен възход, да му дава упование и напътствие в дни на изпитания, заяви президентът. 
Според Румен Радев именно българските църковни водачи винаги са съумявали да преведат българския народ „през не една духовна зима, чуждо влияние и подтисничество“. 
„Към ярката плеяда на вечни закрилници на България се присъедини и благопочившият патриарх Неофит, който се радваше на огромна почит. Със своята мъдрост, такт и духовно водачество ни напътстваше по спасителния път на християнските и общочовешките ценности“, допълни още Радев. 
„Ваше Светейшество, вярвам, че във вашата високо отговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. В днешния тържествен ден пожелавам да отстоявате единството на православието, да въздигате авторитета и достойното място на Българската патриаршия в семейството на православните църкви, да укрепвате и отстоявате нейната роля и градивност в обществото. С търпение да укрепвате традиционно добрите отношения към религиозните общности в България. Ревностно да насърчавате щедростта, милосърдието и съпричастността към нуждаещите се“, обърна се държавният глава към новоизбрания български патриарх. 
Президентът изрази вярата си, че днешният ден ще остане знаменателно събитие в летописа на Българската православна църква. От свое име и от името на българския народ Румен Радев пожела на новия патриарх здраве, дълголетие и благополучни дни начело на Българската патриаршия. 
„Бог да пази България!“, завърши словото си държавният глава Румен Радев.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари