Нидерландия следи напредъка в прилагането на върховенството на правото в България, съобщиха от МС след телефонен разговор на Денков с Рюте

Рекламирай в beZpartien.bg

Нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България. То е склонно да внесе отново в парламента на страната си въпроса за приемането на България в шенгенското пространство, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема. Това стана известно от телефонен разговор между премиера акад. Николай Денков и неговия нидерландски колега Марк Рюте, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС). 
Министър-председателят на Нидерландия похвали България за вече направените стъпки в правилната посока, особено по отношение на правомощията на главния прокурор, се казва в съобщението. 
В същото време в доклад, представен днес пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две препоръки от доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенство на правото в нашата страна от 5 юли т.г., а именно за структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията.
Денков увери Марк Рюте, че през следващата седмица се очаква българският парламент да приеме промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които ще се реформира Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. До средата на октомври т.г. е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в Конституцията, които се отнасят до ВСС. След това България ще информира ЕК и всички държави членки за постигнатия напредък в изпълнението на препоръките в доклада от 5 юли т.г.
Онлайн изданието „Юрактив“ съобщи, че Австрия е отхвърлила призива на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към шенгенското пространство за свободно движение с аргумента, че в момента няма смисъл от разширяването на безвизовата зона. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *