Ние, православните християни, трябва да се учим от великото минало, просмукано от Христовата кръв, каза Великотърновският митрополит Григорий

Ние, православните християни, трябва да се учим от великото минало, просмукано от кръвта на Христос преди повече от 20 века, каза Великотърновският митрополит Григорий.
Пред БТА той припомни, че първото червено яйце се е появило в ръцете на Мария Магдалена, която го е занесла на император Тиберий. Тя е била много смела с това свое действие, вероятно императорът е разбрал този символ, защото тя излиза жива от двореца и продължава своята проповед, посветена на жертвата на Христос; затова, когато говорим, че трябва да се учим от това велико минало, просмукано от кръвта на Исус преди повече от 20 века, трябва да се учим и от нея, каза митрополитът.
„Колкото и да сме слаби, колкото и да сме немощни, нека да проповядваме усърдно, да разказваме за жертвата на богочовека и спасител на този свят, и да се вгледаме дали той всеки един ден не е с нас“, подчерта митрополит Григорий. Той заяви, че в човешкия живот няма случайности, има божия благодат или божия добра воля, която сме заслужили със скромните си дела, или не сме заслужили с неглижиране на самата вяра.
Митрополитът призова всяка сутрин да се чете по една глава от евангелието. „Така ние, християните, постепенно ще прогледнем в този нит, в който сме занитени като вярващи и волята божия, която чрез любовта ни прегръща и ни осенява с ласката си, затова трябва да търсим нея, а не суетите“, каза пред миряните Великотърновският митрополит. Първото боядисано яйце да бъде червено, защото червена е живителната същност във всяко човешко тяло и на божията жертва, припомни той.
Близо 3000 червени яйца бяха осветени след светата литургия в катедралния храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново от Великотърновския митрополит Григорий. По-късно той отслужи велик маслосвет, който се извършва веднъж в годината, за да може през цялата година човек да помаже своето болно тяло, а защо не и болната си душа, обясни той пред десетките християни в църквата смисъла на това свещенодействие.
Довечера в храмовете от епархията ще бъдат четени така наречените Дванадесет евангелия, които разказват за Христовите страдания по време на земния му път за спасяване на човешкия род. Да търсим любовта и смелостта в апостолите и светците, проповядвали Възкресението Христово, призова Великотърновският митрополит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари