НачалоБългарияНикола Филипов: Фискалната политика на държавата е тотално сгрешена

Никола Филипов: Фискалната политика на държавата е тотално сгрешена

Целият дебат, свързан с минималната работна заплата в последните години доста се политизира, а той трябва да бъде строго експертен.

Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Никола Филипов.

Според него политиците не разбират колко силен инструмент за влияние върху та е определянето на минимална работна заплата (МРЗ).

По думите на икономиста предложението на „“ и минималната заплата да бъде половината от средната за страната е „пълен икономически абсурд“.

По принцип минималната работна заплата трябва да бъде базирана на няколко много важни икономически показателя – ръст на БВП, СРЗ и може би най-важното – производителността на труда.

„Политичеса класа у нас за съжаление не разбира това нещо и избра най-лесния и според мен проблемен модел за пресмятане на МРЗ“, коментира още икономистът.

Той очаква, че идеята за „брутна минимална работна заплата“ ще отпадне в пленарната зала.

Според Филипов разходите на бизнеса се покачват и рано или късно ще трябва просто да започне да уволнява хора.

Компенсациите са друга тема. Не може бизнесът да разчита само на държавата. Който не иска, той не е получил финансова помощ от държавата, което е голям проблем.

„Не е нужно държавата да се меси в пазарен феномен, какъвто е работната заплата между работодател и търсещ работа“, смята икономистът.

По думите му „свободният пазар по един естествен начин регулира тези неща“. Филипов е на мнение, че колкото по-малко държавата регулира, толкова по-богата е тя.

В момента, който повишиш МРЗ с 10 лв. това води до 50 милиона ръст на публичните разходи. Имайте предвид, че в момента се намираме в ситуация, в която депутатите гласуват брутални публични разходи, които не е ясно как ще ги финансираме.

„Намираме се на ръба на икономическа рецесия. Да правим такива огромни дефицити това е огромна грешка. Този дисбаланс е много опасен за нашата държава“, заяви Филипов.

Според него цената на финансирането на дълговете се покачва, а фискалната е фундаментално сгрешена.

„Реално в момента стимулираме инфлацията, като правим все по-големи бюджетни разходи. Правим проинфлационни бюджети, което е много голям проблем“, категоричен е икономистът.

По думите му това е пряко следствие от политическата криза у нас, от която той не вижда скорошен изход.

Според Филипов е нормално хората да се страхуват от приемането на еврото, поради което присъединяването на страната ни към Еврозоната трябва да бъде съпътствано с детайлен дебат по темата.

Дали ще приемем единната европейска ще бъде изцяло политическо решение на ЕС, посочи още икономистът.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО