НачалоБългарияНиколай Вълканов: Таван на надценката е мярка, невъзможна за съгласуване между държавата...

Николай Вълканов: Таван на надценката е мярка, невъзможна за съгласуване между държавата и търговците

„Таван на те е невъзможен. При опита, който има Унгария от подобна мярка през последната година, и при опита на България от 90-те години – таван на цените е невъзможен. Таван на надцена нарушава конкуренцията при търговията с храни на дребно. Това е мярка, която е невъзможна за съгласуване между държавата и търговците, и може да доведе до вредни последствия. Ако таванът на надценките важи за големи и за малки търговци, големите биха могли по-лесно да преглътнат финансово една такава мярка, но финансовото бреме за поемането на един такъв тип ангажимент от страна на малките търговци би бил лен“.

Това каза пред Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, организацията, която представлява интересите на големите търговски хранителни вериги.

И допълни, че регулярната цена, която се слага понякога в даден магазин, не е задължително да е продажната, на която се реализира сата.

„Ако регулярната цена на кашкавала е 16 , а промоционалната е 12 лева, а 80% от вашите продажби са минали на намалената цена, то каква е реалната надценка в търговския обект? Дали е високата, или е в пъти по-ниска? Цената на кашкавала в търговската мрежа е между 16 и 32 лева. Това не е ли конкурентна среда? Вадейки от контекста някакъв пример и цитирайки най-високата възможна продажна цена, която може да се намери в магазинната мрежа, това не е ли манипулативно?“
В предаването „Неделя 150“ Вълканов посочи как се формират надценките на търговските вериги, освен печалбата:
„Всеки разход, който имат – за транспорт и логистика. Според официалната статистика на И през миналата година 20% нагоре е товарният автомобилен транспорт като услуга. Електроенергията също не е малко перо. След държавните компенсации за миналата година електроенергията е със 70% нагоре спрямо цената през 2021 година. Работните също са с 20% нагоре само за една година“.
По думите му повече от актовете, съставени по време на проверките на Комисията за защита на потребителите между 15 февруари и 8 март, ще паднат в а.
„Не трябва по лековат начин да се лепят етикети върху цял отрасъл на та… Ако има компании, при които има концентрация на нарушения, и се докаже, че това е така, нека си понесат последствията“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО