НачалоИкономикаНорвегия би обсъдила налагането на таван на цената на газа в ЕС,...

Норвегия би обсъдила налагането на таван на цената на газа в ЕС, каза премиерът Стьоре

Норвегия би участвала в обсъждания, заедно с европейските си партньори, за потенциални дългосрочни газови договори и ценови ограничения, за да помогне за облекчаване на енергийната криза. Това заяви норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре пред в. „Файненшъл таймс“.
Скандинавса страна се превърна в един от най-големите печеливши от последиците от руската инвазия в , измествайки Москва като най-голям доставчик на газ в , както и като значителен износител на петрол и електроенергия на целия континент.
„Европа сега води задълбочен дебат за функционирането на енергийните пазари, как могат да осигурят по-достъпни за гражданите, семействата, индустриите, как може да се справи с недостига на газ след агресията на (руския Владимир) , каза Сторе.
Той обаче предупреди ЕС и правителствата на страните членки да не приемат мерки, които в крайна сметка застрашават енергийните доставки, докато Европа се подготвя за тежка зима.
Норвежката държавна енергийна компания „Екуинор“ (Equinor) и други местни компании обсъждат с клиенти потенциални дългосрочни договори, които биха могли да ограничат цената на газа на ниво по-ниска от сегашното, но по-високо от цените отпреди година, твърдят източници, запознати с въпроса.
Главният изпълнителен директор на „Екуинор“ Андерс Опедал съобщи, че европейски клиенти са изпратили запитвания за различни опции за газови доставки, включително сключването на дългосрочни договори. „Винаги сме отворени да обсъждаме различни договорености за доставка на газ, включително и дългосрочни договори за доставка“, каза той.
Отговорността за всякакви сделки е на компании като „Екуинор“. Те „трябва да носят отговорност за сключването на краткосрочни и дългосрочни споразумения със своите клиенти в Европа“, заяви също така норвежкият премиер.
Запитан дали Норвегия може да се съгласи на доброволно ограничаване на цените, той отговори: „Не затварям вратата за идеи, които могат да отведат Европа ред. В дълбок интерес на Норвегия е да намалим несигурността, да увеличим надеждността на нашите съюзници и партньори“.
Норвегия вече е увеличила доставките на газ за Европа с 10 процента от началото на годината.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО