НачалоЗдравеНов кръвен тест може да открие Алцхаймер

Нов кръвен тест може да открие Алцхаймер

Нов вид кръвен тест може да открие скрит син, който стои в основата на болестта на Алцхаймер, години преди пациентът да прояви каквито и да било симптоми на загуба на паметта или объркване, предаде „Сайънс алерт“, цитира НЕС.

Ако доказателството за концепцията може да бъде допълнително тествано и разширено, тестът би могъл значително да ускори диагностицирането, давайки на милиони пациенти отговори и достъп до подходящи грижи много преди болестта да се развие.

Изследователи от Университета на Вашингтон (UW) създават новия кръвен тест. Той е разработен така, че да засича молекулярен предшественик в кръвта, който може да причини неправилно сгъване и струпване на протеини в мозъка, о в крайна сметка образува амилоидни плаки бета (Aβ).

Аβ плаките са известен отличителен белег на болестта на Алцхаймер, но ролята им за влошаването на когнитивните способности е неясна. В миналото тези извънклетъчни плаки са били считани за ранен спусък на дисфункция и загуба на неврони, което в крайна сметка води до когнитивен упадък.

Последните проучвания обаче показват, че Aβ плаките са налице само при една трета от пациентите с болестта на Алцхаймер, а понякога те присъстват и в мозъците на хора, които не изпитват когнитивен дефицит.

С други думи, извънклетъчните Aβ плаки в мозъка не са непременно токсични сами по себе си, но те могат да произхождат от прословутите трудни за откриване молекулярни токсини.

Учените все още изясняват подробностите, но хипотезата е накарала изследователите от UW да равят впечатляващо точен тест за свързване на разтворими олигомери, наречен SOBA.

Изследователите първо тестват SOBA върху кръвната плазма на 310 участници. Някои от участниците са показали леки когнитивни нарушения или болест на Алцхаймер, докато други са били в добро когнитивно здраве.

Чрез измерване на токсичните олигомери на Aβ в кръвната плазма SOBA открива всички 53 участници с болестта на Алцхаймер, за които по-късно се потвърждава, че имат болестта след та.

В същото време в контролната група SOBA открива олигомери в пробите от кръвна плазма на 11 души. Десет от тези участници по-късно са диагностицирани с леко когнитивно нарушение или болест на Алцхаймер.

„Това, което изследователите искаха, е надежден диагностичен тест за болестта на Алцхаймер – и то не само тест, който потвърждава диагнозата Алцхаймер, но и такъв, който може да открие признаци на болестта, преди да настъпи когнитивно увреждане“, казва биоинженерът Валери Дагет от UW.

„Това е важно за здравето на хората и за всички изследвания на това как токсичните олигомери на амилоид бета продължават да нанасят щети. Това, което показваме тук, е, че SOBA може да бъде основата на такъв тест.“

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО