Нов модел за прогнозиране на заболяванията по лозовите масиви ни спестява време и разходи, каза за БТА винопроизводител

Пазарът в България е наситен с предложения за нови технологични решения за управление на процесите в земеделието. И тези решения са в наша помощ, стараем се да ги използваме. Това каза за БТА Невелин Неделчев от „Винекс Славянци“ – един от големите български производители на вино и спиртни напитки, който обединява четири винарски изби в района на Сунгурларе и Карнобат. 
„През последните години и в България навлязоха много технологични решения и възможности. Най-пресният пример е нов модел за прогнозиране на заболяванията по лозовите масиви чрез използването на сложни компютърни модели и сателитно заснемане. Този модел ни дава възможност да постигнем по-висока предвидимост при обработката на растенията. А това от своя страна спестява време и средства“, каза той. 
Неделчев добави, че „Винекс Славянци“ отглежда собствени масиви основно в района на Сунгурларе, но такива има и в съседната община Карнобат. 
„Отглеждаме бели и червени сортове. От червените имаме в района на община Карнобат, но започнахме да засаждаме такива и в Сунгурларско. Засега се развиват добре. Отглеждаме червен сунгурларски мискет, който е запазена марка за нашия регион. Димят също се развива добре тук. Основно отглеждаме конвенционалните сортове Шардоне, Мускат, Мерло, Каберне и други“, каза още Неделчев. 
Той добави, че предприятието успява да задържи силните си позиции на редица пазари зад граница. Сред основните купувачи на българско вино от Сунгурларско е Швеция, където „Винекс Славянци“ си е  спечелил място сред трите най-продавани марки. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари