НачалоСвятНов рекорд на търговския излишък на Норвегия заради скъпия газ

Нов рекорд на търговския излишък на Норвегия заради скъпия газ

Търговският излишък на Норвегия е достигнал нов рекорд през юли, най-вече благо на скока на те на природния газ, предизвикан от руса инвазия в , сочат статистически данни, цитирани от Франс прес.

Излишъкът по търговския баланс на Норвегия за миналия месец възлиза на 153,2 милиарда крони (15,6 милиарда евро), което е нов рекорд спрямо отчетения през март връх от 138,1 милиарда крони, посочва Националният статистически институт (SSB).

Норвегия е най-големият износител на течни изкопаеми горива в Западна . Износът ѝ на газ е нараснал над четири пъти за една година до 128,4 милиарда крони – също рекордна стойност, свързана със скока на цените.

„Спирането, а после намаляването на транзита по газопровода „Северен по-1″, който пренася газ от за Европа, са допринесли за рекордните цени на газа през юли“, коментира статистическият институт в комюнике.

Износът като цяло е достигнал безпрецедентната стойност от 229 милиарда крони или с 0,4 на сто повече спрямо март. Това е в резултат и от поскъпването на петрола, но и на електричеството, металите и рибата.

Европейските страни се опитват да скъсат с енергийната си зависимост от Русия заради войната в Украйна, а през това време Норвегия произвежда на пълни мощности, за да покрие част от нуждите на континента. Преди конфликта Норвегия покриваше между 20 и 25 на сто нуждите от газ на ЕС и Великобритания, докато за Русия този дял беше между 45 и 50 на сто.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО