Нова екологична инициатива започват училищата и общината в Кюстендил

Рекламирай в beZpartien.bg

Основните училища в Кюстендил започват инициатива за превръщането на учебните заведения в екологична територия, а часът на класния ръководител да бъде гласът на природата, каза на брифинг кметът на Кюстендил Петър Паунов.
„С тази акция ние започваме практическо екологично възпитание на нашите деца и, надяваме се, на кюстендилските семейства. Правим една обратна педагогика – да възпитаме децата, които пък да възпитат родителите, че пластмасовата бутилка не трябва да отиде в общия отпадък“, разказа педагогът Евгени Серафимов, който се включи в брифинга заедно с директорите на учебни заведения.
Той посочи, че инициативата е породена от негов опит през миналата година, когато в часа на класа, всеки ученик е трябвало да донесе по една пластмасова бутилка. „За месец и половина се събра цяла планина от пластмаса, а когато я предадохме на пункт, спечелихме почти десет лева“, разказа още Серафимов.
Това го накарало да предложи на общината да се направи организация, при която в дворовете на основните училища в Кюстендил да бъдат поставени съоръжения, където децата да изхвърлят пластмасовите бутилки.
„Общината ни помогна с монтирането на клетки, където да се събира пластмасовият отпадък. Училищата ще получат съответното заплащане, така че поне принтерната хартия, която върви като топъл хляб, ще бъде обезпечена“, каза още Евгени Серафимов.
Според него най-важното в тази инициатива, което няма цифрово изражение, е това, че децата ще бъдат възпитани, че пластмасата не трябва да отива в общия отпадък. 
Общината ще извозва отпадъка и ще осигурява възможност за събиране на нови такива отпадъци. „Това е реална стъпка в правилната посока – да се превъзпитаме като общество“, коментира Серафимов. 
„В началото на ноември ще ви покажем първото количество събран такъв отпадък, който не е отишъл в реката. Следват кенчетата, а след това и хартията“, казаха кюстендилски учители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *