Новата постоянна експозиция на къща музей „Ненко Балкански“ е официално открита в Казанлък

Рекламирай в beZpartien.bg

Новата постоянна експозиция на филиала на Художествената галерия в Казанлък къща музей „Ненко Балкански“, озаглавена „Хронологии“ се опитва да представи нов поглед върху художественото наследство на автора. Това каза в интервю за БТА директорът на културния институт д-р Пламен Петров. Тя е официално открита и може да бъде разгледана от жители и гости на града. 
От една страна, тя е поглед върху различните творчески фокусирания на Ненко Балкански, а от друга – върху израстването му като живописец през десетилетията, обясни д-р Петров. „Можем да се похвалим, че вече имаме един съвършено нов разказ за Ненко Балкански, който добавя нови и непознати нюанси, коригирани са и доста фактологични неточности“, посочи той. Експозицията представя над 20 творби на художника, които са подбрани много трудно, защото галерията в Казанлък съхранява повече от половината от художественото му наследство и притежава над 1200 негови произведения.
„Опитали сме се да покажем творби, които го представят в малко по-особена светлина, не в неговите традиционни проявления. Разбира се, показваме и един фрагмент от интересите и любопитството му към Казанлък, защото той неведнъж се връща и черпи вдъхновение от родния си град. Показан е и един цикъл от пейзажи, които илюстрират странстването му по света“, каза д-р Пламен Петров. Той отбеляза, че нещо, което се показва за пръв път в експозиция, са посмъртната маска и отливка на ръката на художника. За някои може би са леко плашещи като артефакт, но това е практика не само у нас, коментира директорът. Експозицията представя и част от вещите на художника, които са били в ателието му, включително материалите и инструментите, с които е работил. „Опитали сме се да покажем и част от житейския му път, включително раждането на децата му и двете големи женски присъствия в живота му“, посочи д-р Петров. Част от новата постоянна експозиция е и последната датирана и подписана от Ненко Балкански творба – един натюрморт с изсъхнали цветя. „Изглежда в него е побрано цялото му усещане за това, че краят настъпва. Много е интересно, че почти няма художници, които да не предусещат, че краят наближава и да не го уловят някак си в последната си работа. Поне за мен този натюрморт на Ненко Балкански е много ценно притежание на колекцията в града“, отбеляза д-р Пламен Петров. 
Той каза още, че екипът на галерията работи по идеята за експозицията вече година и половина, а самата техническа работа по изпълнението и е отнела около три месеца. В края на миналата година спечелихме проект за реновиране на пространството и обновяване на осветителната система към Министерството на културата, напомни директорът и допълни, че постоянната експозиция на къщата музей не е обновявана от откриването и през 1991 година. 
Предстои през май да бъде открита и новата постоянна експозиция в централната сграда на Художествената галерия в Казанлък, посочи още директорът й. Той напомни, че нова постоянна експозиция, озаглавена „Натрупвания“ беше открита и в другия филиал на културния институт къща музей „Дечко Узунов“. Стремим се да представяме на публиката един разказ за дейността на институцията отвъд онова, което се вижда. Първата постоянна експозиция представя именно дейността по натрупването на художествени колекции, обясни той. „В постоянната експозиция на Ненко Балкански „Хронологии“ се опитваме да покажем как подреждаме творбите във времето, как ги датираме, как се отнасяме и към другите процеси, които текат в света“, посочи д-р Петров. По думите му експозицията, която предстои да бъде открита в основната сграда, ще „говори“ за  това как се разказва, когато една колекция е натрупана, когато е вкарана в хронологични граници и проучена и как от това могат да се създават истории, които да вълнуват публиките, независимо по какъв начин. 
В експозицията „Хронологии“ вървят няколко паралелни разказа, коментира д-р Пламен Петров. Единият е за живописеца и художник Ненко Балкански, а другият – за личността му.  Третият пласт засяга епохата и събитията, които се случват, докато Ненко Балкански живее и твори. „Това съотнасяне на един много частен микроразказ към големите процеси в световната история – политическа, технологична, история на изкуството, е изключително ценно, а от срещата с новата експозиция всеки може да вземе онова, до което е способен да достигне“, каза д-р Петров. Той изрази мнение, че експозицията е едно ново преживяване за публиката, което екипът ще продължи да надгражда. 
От следващата година имаме намерение да добавяме към експозициите дигитално съдържание, като основната цел е да накараме публиката да продължи да се връща в пространствата, коментира още той. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *