Нови научни проекти ще стартират при предстоящата полярна българска експедиция, каза проф. Христо Пимпирев

Рекламирай в beZpartien.bg

Нови научни проекти ще стартират при предстоящата 33-та българска полярна експедиция, която, надяваме се, ще започне до края на тази година. Това каза днес във Варна председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, който се включи в официалното посрещане на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Плавателният съд се завърна от 32-та българска полярна експедиция, а официалната церемония по посрещането му се проведе на Морската гара. В нея се включиха началникът на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началникът на щаба на Военноморските сили капитан първи ранг Ваньо Мусински, областният управител Андрияна Андреева, кметът Благомир Коцев. Сред участниците в церемонията бе и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
За предстоящите научни проекти на полярниците Пимпирев коментира, че предстои да бъде обявен конкурс и всеки български учен ще може да кандидатства със своя идея. Спечелилите ще имат възможността да заминат и да работят на Антарктида.
Това бе второто плаване на „Св. св. Кирил и Методий“ и то дори бе дори по-успешно от първото, коментира Пимпирев. Според него първото е било историческо, тъй като за пръв път наш военен научноизследователски кораб е излязъл от Черно море в световния океан. Тогава имаше много проблеми, получавахме писма, че корабът ще потъне, но важното е, че доказахме, че българите сме морска нация, посочи Пимпирев.
За приключилата 32-а експедиция той отчете, че се е работело по 12 проекта, много от които с международно участие. Българските учени са работили заедно с техен колега от Великобритания, чиято задача е била да изследва наличието на микропластмаса в организмите на Ледения континент. Данните показват, че за съжаление такива частици има и на Антарктида, посочи Пимпирев. Той допълни, че учените са работили и по два проекта, свързани с рибното разнообразие. По единия от тях – на Природонаучния музей в Пловдив, в страната ни „пристигат“ два екземпляра от рода Нототения. За пръв път в света във вътрешноконтинентален музей ще бъдат изложени обитатели на Антарктида, обясни Пимпирев. Той уточни, че рибите са пренесени с кораба и екипажът се е грижил за тях по време на плаването.
Пимпирев припомни, че по време на 32-та експедиция бе вдигната и лаборатория на остров Ливингстън, където е българската полярна база. Строихме я така, че да може в нея да се работи и през следващия век, обясни ученият. Той уточни, че при следващата експедиция лабораторията ще бъде включена във водопровода и елзахранването и подчерта, че много учени от целия свят вече се интересуват да работят в нея.
Пимпирев припомни още, че по време на експедицията българските полярници откриха останките на самолет, разбил се преди близо 50 години с 11 души на борда. Същата съдба сполетява и изпратения спасителен хеликоптер с трима души екипаж. Почетохме паметта на тези хора, защото те са загинали в името на науката и мира, посочи Пимпирев и уточни, че българската експедиция е получила благодарност от президента и министъра на отбраната на Аржентина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *