Новите измерения на сигурността – наука, космос, изкуствен интелект, са сред акцентите на конференцията „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“

Рекламирай в beZpartien.bg

Новите измерения на сигурността – наука, космос, изкуствен интелект, са сред акцентите в експертната дискусия на националната конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Форумът е под егидата на правителството в оставка. Организатор е Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерството на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност. 
Нашата експертиза е в областта на големите данни и ИИ, отбеляза проф. Силвия Илиева, директор на Института GATE към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя посочи, че се припознават в приоритета на НАТО на споделената информация и сигурност.  
Полк. доц. д.н. Борислав Генов, директор на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, отбеляза, че фокусът на института са ИИ и автономните системи. Има и други приоритетни области, които трябва да развиваме. Основен интерес от позицията на въоръжените сили трябва да са квантовите технологии, каза той. Според него трябва да се подпомагат стартиращите компании.
Войната в Украйна показа ясно какво означава какво е да имаш и какво е да нямаш добри системи за наблюдение. Първото нещо  във всяка ситуация е да имате навременна информация. Тук идва и ролята на космическите системи, каза Райчо Райчев, основател и CEO на EnduroSat.
Той обясни, че идеята е страната ни да има суверенни системи в космоса. Идеята е да имаме сателитите, които да дават информация какво се случва на територията на България, Балканите и Европа. Програмата продължава с пълна сила с частни партньори, каза Райчев.
Разработили сме платформа, която да наблюдава космическото време. Резултатите дават основа за следващи научни изследвания, отбеляза полк. Орлин Николов, директор на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR CoE).
Иновациите в НАТО се развиват, отбеляза Велизар Шаламанов, директор „Развитие на способностите“ в Атлантическия клуб в България. DIANA беше това попадение, което привлече вниманието на университетите, на малките фирми, стартъпите. Иновациите в НАТО до DIANA бяха основно с големите корпорации, каза той. 
НАТО е огромна машина за иновации, но заслугата на DIANA е, че тя се отваря към университети, стартъпи и към това трябва да наблегнем, каза още Шаламанов. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *