Новият дом на БТА в Кюстендил е пример, че в България можем да надграждаме, каза генералният директор на агенцията Кирил Вълчев

Рекламирай в beZpartien.bg

Новият дом на БТА в Кюстендил е пример, че в България можем да надграждаме, каза генералният директор на информационната агенция Кирил Вълчев по време на официалното откриване на новия пресклуб на БТА в града.
Това е важно напомняне в тези дни, в които рушенето на създаденото по-рано вече не се отнася само за предишната епоха с друга система на управление или за предишните властимащи, а буквално за рушене не само на съзиданото предишния ден, а за бутане вечерта на съграденото през същия ден, отбеляза Вълчев.
Затова откриването на Националния пресклуб на БТА на ново, по-добро място, на празника “Кюстендилска пролет” всъщност става в подходящо време – времето, отредено за пробуждането през пролетта, когато природата показва най-видимо съзиданието, добави генералният директор на агенцията.
БТА в Кюстендил, чийто нов дом отваряме днес, има точно такава съзидателна история, отбеляза Кирил Вълчев и допълни, че предстои да разберем кога агенцията разпространява първата новина от този край на страната, след като изцяло бъде цифровизиран огромният архив на БТА. Вълчев припомни и част от 126-годишната история на информационната агенция, която разказва, че от средата на 20-те години на миналия век системно се публикуват новини от страната, подготвяни в една или друга институция, които са превеждани и за изпращане в чужбина. Генералният директор на агенцията припомни и времето, в което започва издаването на „Български бюлетин“, впоследствие бюлетин и емисия „Вътрешна информация“.
Кореспондентската мрежа на БТА започва да се изгражда през 50-те години на 20-ти век, първо като нещатни. Първият кореспондент в Кюстендил е от 1975 г. – Борислав Тасев. След него от 1988 г. от региона предава Емил Михайлов, но базиран в Благоевград, а от 1995 г. кореспондент от Кюстендил става Лили Границка. От 10 март 2011 г. за БТА работи настоящият кюстендилски кореспондент Елица Иванова. 
Кореспондентите на БТА пишат и предават новини от Кюстендил от вкъщи до 3 април 2014 г., когато тогавашният генерален директор на агенцията Максим Минчев и кметовете на София и на Кюстендил Йорданка Фандъкова и Петър Паунов откриват пресклуб на БТА в града, припомни Кирил Вълчев и посочи, че доскорошният дом на агенцията се е намирал в малко помещение. Намерихме новия дом благодарение на кмета Огнян Атанасов и Общинския съвет, които предоставиха безвъзмездно на националната информационна агенция на България цяла къща с двор на емблематично място до галерията “Владимир Димитров – Майстора” и къщата-музей на Димитър Пешев, каза още Вълчев. 
Така Кюстендил, в който БТА преди десет години откри десетия национален пресклуб в областен град, вече се нарежда сред градовете с най-забележителни пресклубове, посочи Вълчев и допълни, че през последните три години пресклубовете на БТА са утроени, като вече има във всички областни градове, без Монтана, където предстои да се отвори, в четири големи града, които не са областни центрове, шест в чужбина и по един на българската база на остров Ливингстън в Антарктида и на българския научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *