Новият храм „Св. Георги Победоносец“ в троянското с. Черни Осъм беше осветен от Ловчанския митрополит Гавриил

Новият храм „Свети Георги Победоносец“ в троянското с. Черни Осъм беше тържествено осветен от Ловчанския митрополит Гавриил.
Църквата е издигната с дарения от десетки частни лица и фирми. Община Троян и Ловчанската митрополия също имат финансов принос. Това разказа за БТА Кирил Захариев, бивш кмет на селото и инициатор за издигане на храма.
Черни Осъм се намира само на два километра от Троянския манастир „Успение Богородично“, в близост са и Зелениковският манастир – една от летните резиденции на българските патриарси и скитът „Свети Никола“. Може би това е една от причините селото, за разлика от много други в общината, досега да няма собствен храм, смята Захариев.
Черноосъмци строят своята църква от 2013 г. Издигната е на мястото, където до 1947 г. се е намирал девически метох. В него много пъти се е укривал и Васил Левски. При колективизацията в края на 40-те години, храмът е съборен, разказа Захариев. Днес запазената от него камбана огласи селото за пръв път от десетилетия.
Сегашната църква е кръстокуполна, проектът за нея е предоставен безвъзмездно от архитект Пенко Терзиев. Иконостасът е дарение от Троянския манастир и е дело на майстора резбар от с. Терзийско Владимир Златков. Иконите са изписани и дарени от иконописеца Мирослав Вълев. Стенописите са дело на Ваня Сапунджиева и Лили Николова от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
Рано сутринта вярващите се събраха за празнично утринно богослужение, последвано от официално освещаване на църквата и Света божествена литургия, оглавена от Ловчанския митрополит Гавриил. В богослужението помагаха отец Войден Божков от Троян и монаси от Троянския манастир.
Освещаването може да се извърши само от епископ, при него се четат специални молитви и се ръси се със светена вода, поясни за БТА отец Войден Божков.
Селото отбелязва празника си на 6 май, затова и църквата е посветена на свети Георги, въпреки че се открива месец след църковния празник.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари