Новият посланик на Аржентина в България Алехандро Сотнер Мейер предаде акредитивните си писма в Министерството на външните работи

Заместник-министърът на външните работи Мария Ангелиева прие днес копията на акредитивните писма на новоназначения посланик на Република Аржентина в Република България Алехандро Сотнер Мейер. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).
Заместник-министър Ангелиева поздрави посланик Сотнер Мейер по повод назначаването му и изрази убеждението си, че работата му в България ще допринесе за надграждане на контактите между двете страни на всички равнища и ще внесе нов импулс в двустранния диалог.
По време на срещата двамата обсъдиха текущото състояние и перспективите за по-нататъшно разширяване и задълбочаване на търговско-икономическите връзки и научно-изследователските отношения между нашите две държави, както и актуални теми от международния дневен ред, добавиха от МВнР.
Мария Ангелиева използва случая, за да изкаже и благодарността на България за оказваната от Аржентина логистична подкрепа за ежегодните български антарктически експедиции.
На 16 юли 2021 г. бе открита фототипната документална изложба „Аржентина и България: 90 години приятелство“ като събитието бе част от поредица инициативи, с които двете страни отбелязват 90-ия юбилей в установяването през 1931 г. на дипломатическите си отношения.
В началото на тази година представители на България и Аржентина обсъдиха антарктическо сътрудничество. Българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов и ректорът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров се срещнаха в аржентинската столица Буенос Айрес с главнокомандващия на Военноморските сили на Аржентина адмирал Карлос Мария Алиеви. В разговора бе отбелязано развитието на сътрудничеството между военноморските сили на България и Аржентина благодарение на ежегодните български антарктически експедиции и допълнителните възможности за взаимодействие след включването в експедициите на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421).
На 18 февруари тази година ръководителят на 32-рата българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев предаде писма от кмета на Бургас Димитър Николов и ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. д-р Георги Вълчев с предложения за партньорство на аржентинския град Комодоро Ривадавия, в който има около 2000 потомци на преселили се преди век българи. Тогава Алехандро Мейер изрази желанието на аржентинското външно министерство за развиване и задълбочаване на отношенията с България в Антарктида, които по думите му са една от най-важните връзки между двете страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари