Новият сливенски митрополит Арсений изнесе първата си служба в Бургас

С тържествена церемония в Бургас днес бе посрещнат новият Сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений. Новият владика на Сливенска епархия бе приветстван от стотици миряни пред арката на Свети Николай Чудотворец в крайморския град. 
От арката митрополит Арсений поведе шествие към храм „Св. св. Кирил и Методий“, в което се включиха представители на Сливенската епархия и архиерейски наместници от Бургаската духовна околия. В церемонията участва и Пловдивският митрополит Николай заедно с областния управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова, кметове на крайморски общини, представители на институции.
На площада пред църквата Сливенският митрополит Арсений отправи първият си поздрав към миряните в морския град. В словото си той призова за мир, единство, разбирателство и запазване на вярата в Бога.
„С трепетно сърце, с развълнувана душа и любов се обръщам към всички Вас с всепобедния поздрав „Христос Воскресе“. Прекланям се пред сияйните образи на моите предшественици по катедра, оставили дълбока диря в историята със своя принос за духовното и културно израстване на народа в тази епархия и бидейки пример за вяра, родолюбие, жертвеност и искреност. От техния пример ще се ръководя и аз във всяко свое решение и действие за доброто на поверения ми клир и Божия народ, за нашето общо усъвършенстване“, каза митрополит Арсений в своето слово.
„Вие имате честта да управлявате една от най-красивите митрополии. Нека Бог ви води в делата ви, бъдете здрави. Чест е да ви приветствам с добре дошъл“, с тези думи проф. Мария Нейкова се обърна към митрополит Арсений.
Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че след загубата на Негово високопреосвещенство Йоаникий и след загубата на Негово светейшество Неофит, се  е получила празнота сред миряните.
„Убеден съм, че като достоен техен последовател, със смирение, напътствия, духовност Вие ще обогатите нашето желание да се развиваме като регион. Живеем в тежки, смутни времена и винаги благото слово, пътят към Бога биха ни смирили и биха ни направили по-човеколюбиви. Аз съм убеден, че ще продължи добрата традиция между Община Бургас и духовните водачи на Сливенска епархия да отбелязваме заедно важните събития и дати за Бургас. Желая ви здраве, сили, да ни ръководите, да ни напътствате, да ни показвате грешките, да ни учите и подкрепяте в трудните за нас времена“, каза Николов.
След церемонията камбанен звън огласи Бургас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари