Ново издание на мемоарите на журналиста Горан Готев излиза по повод 90-ата годишнина от рождението му

Ново издание на мемоарите на журналиста Горан Готев (1934–2014) – „Живях при диктаторите на ХХ век“, излиза по повод 90-ата годишнина от рождението на автора, който е най-дълго пребивавалият в чужбина кореспондент на БТА. Това съобщават издателите от „Труд“.
По думите им Готев е писал за Египет или Обединената арабска република на Гамал Абдел Насър, Алжирската народна и демократична република на Бен Бела и Хуари Бумедиен, Социалистическа република Румъния на Николае Чаушеску, Югославия на Йосип Броз Тито и Слободан Милошевич, Китай на Мао Цзедун и Дън Сяопин, СССР и Русия на Горбачов и Елцин, КНДР на Ким Ир Сен.
Новото издание е допълнено със снимки от личния архив на автора.
„Оказа се, че да живееш в света на диктатори е също голямо професионално предизвикателство. Да виждаш как ден след ден един никому неизвестен, преди да поеме кормилото на властта, офицер се превръща в идол, икона и знаме на всички арабски народи, какъвто бе Насър, или в „най-велик син на румънския народ”, както бе наричан Чаушеску. Или да бъдеш свидетел и на възхода, и на разрухата на водещата световното движение на необвързаните държави Югославия, която при Тито достигна своя международен апогей, а при Милошевич се превърна в сцена на най-кървавите след Втората световна война разпри и стълкновения на европейския континент. Или СССР на неговия пръв и последен президент Михаил Горбачов и „възкръсналата” Русия на Елцин и приемника му Путин. Да си възпитаван от дете, че това е най-великата държава в света, а да общуваш с нейни професори и академици, които едва преживяват в условията на новия руски капитализъм“, посочва приживе Горан Готев, цитиран от „Труд“.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари