Ново издание на „Завръщане у дома“ излиза 100 години след смъртта на Франц Кафка

Ново издание на „Завръщане у дома“ излиза по повод 100-годишнината от смъртта на Франц Кафка (1883-1924). В книгата са поместени избрани разкази, фрагменти и записки автора, съобщават издателите от „Кръг“.
По думите им сред произведенията в „Завръщане у дома“ са „Съзерцание“ – първият сборник на Кафка и едно от малкото неща, които издава приживе, „Писмо до баща ми“, „Единайсет синове“, „Кормчията“, „Ужасен шум“, „Изпитание“. Съставител и преводач на част от текстовете е Гергана Фъркова.
„Франц Кафка умира преди точно век, но до днес е смятан за един от най-енигматичните творци не само на своето време, а и въобще. Многолик и труден за обхващане, с множество вътрешни взаимовръзки между наглед диаметрално различни текстове, той предлага на читателите необхватно литературно богатство“, посочват от „Кръг“.
„Завръщане у дома“ излиза за първи път през 1993 г. „Книгата изобилства с примери на жестове и мимики, толкова характерни за неповторимия експресивен стил на Кафка, чрез които индиректно се внушава усещането за външен и вътрешен дискомфорт“, посочва в уводните си думи съставителката Гергана Фъркова. В настоящото издание преводите от 90-те години са преработени, така че да следват оригиналните факсимилета на ръкописите на Кафка и да се пренебрегне редакторската намеса на първия им издател Макс Брод, разказват издателите.
„Завръщане у дома“ излиза на 14 юни, с корица на Кирил Златков.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари