Новоизбраният кмет на петричкото село Струмешница положи клетва на четвъртото заседание на Общинския съвет в Петрич

Рекламирай в beZpartien.bg

Новоизбраният кмет на петричкото село Струмешница Николай Манолчев положи клетва днес в началото на четвъртото заседание на Общинския съвет (ОбС) в Петрич.  Манолчев беше избран за кмет на кметство със 139 гласа на 10 март тази година. 
Както БТА съобщи, жителите на селото не успяха да си изберат кмет на местните избори през есента. И двамата кандидати, които тогава бяха на балотаж, събраха по 110 гласа. 
В началото на днешното заседание на ОбС кметът на петричкото село Старчево прочете обръщение от жителите на населеното място. В него те отново призовават общинските съветници да спрат решението за изграждане на фотоволтаичен парк в землището на Старчево.
Беше прочетено и искане на жители от огражденски села за изграждане на еднолентов път до селата Богородица, Дреново и Яково. Кметът на община Петрич Димитър Бръчков отговори, че уважава тяхното желание и ще се положат усилия. По думите му това е много амбициозен проект и трябва да се предприемат първоначални действия, за да се определи финансовият размер. 
Сред точките, които местният парламент гласува днес, беше предоставяне на средства за закупуване на специализиран автомобил за нуждите на Планинска спасителна служба (ПСС) – отряд Сандански. Предложението беше подкрепено с 30 гласа „за“ и един „против“. 
В решението на комисията е посочено, че Община Петрич ще предостави на ПСС – отряд Сандански средства в размер на 15 000 лева от общинския бюджет за закупуване на специализиран автомобил, необходим за дейността на службата. 
На днешното заседание бяха определени и индивидуалните основни месечни възнаграждения на кмета на общината и кметовете на кметства, считано от 1 януари 2024 година. Предложението беше подкрепено с 25 гласа „за“ и три „въздържал се“. 
От решението на комисията става известно, че индивидуалната основна месечна  заплата на кмета на общината става 4600 лева, а на кметове на кметства варира от 1170 до 1860, в зависимост от броя на жителите по постоянен адрес в населеното място. 
На запитване от общински съветник Борис Липушлиев от квотата на СБОР на каква база се изчисляват тези възнаграждения, кметът на общината Димитър Бръчков обясни, че това е изградена методика, която не е променяна от години и зависи от броя на жителите по постоянен адрес. 
Днес беше прието и предоставянето на еднократни безвъзмездни помощи на 13 физически лица за съпътстващи разходи за инвитро процедури. Помощите са на обща стойност 32500 лева или по 2500 на човек. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *