НачалоБългарияНСИ отчита ръст на работодателските разходи за заплати

НСИ отчита ръст на работодателските разходи за заплати

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2022 година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 12,7% спрямо същото тримесечие на предходната година.

В началото на настоящата година увеличаването на разходите за труд в индустрията е с 16,0%, в сферата на услугите – с 14,7%, а строителството – с 10,7 на сто, съобщават от .

По икономически дейности през периода януари – март 2022 година най-висок ръст на общите разходи за труд в България спрямо същия период на 2021 година е регистриран в икономическите сектори „Административни и спомагателни дейности“ – с 19,6%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 19,5% и „Финансови и застрахователни дейности“ – с 18,7 на сто.

В същото време разходите за възнаграждение за един отработен час (разходите за ) през първото тримесечие на 2022 г. се увеличават с 12,7% спрямо първите три месеца на 2021 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) нарастват с 12,3 на сто.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо първото тримесечие на 2021 г. варират от повишение с цели 20,1% за сектори „Административни и спомагателни дейности“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“, до повишение с едва 1,8% в сектор „Държавното управление“.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО