Няма съществено увеличение при цените на зеленчуците по бургаските пазари

Няма съществено увеличение при цените на зеленчуците по бургаските пазари, показа репортерска проверка на БТА. Търговци коментираха, че има незначителен скок при родните оранжерийни домати и краставици, но цената за килограм от двата най-купувани зеленчука остава под тази, която видяхме преди и по време на Великденските празници. Към днешна дата килограм домати в Бургас се търгува на цена между 3 и 3,60 лева. Цената на краставиците също варира – между 3 и 4 лева за килограм. 
Леко повишение има при цената на морковите, най-скъпите се продават до 2 лева за килограм. Зелето (1-1,2 лв./кг), картофите (1-1,8 лв./кг) и лютите чушки (до 6 лв./кг) запазват цените си през последните две седмици. След скока на цената при зелената салата, към момента има нормализиране и, разбира се, по-малко търсене, казаха търговци. За брой от нея клиентите плащат по около 1 лев. Толкова струва и връзка български репички. В същото време се наблюдава ръст в цената на салатата „Айсберг“, която достига до 5 лева за килограм. 
„За малките производители става все по-трудно да реализират стоката си. Вариантът пред нашата оранжерия, а и при повечето колегите е така, е да реализираме стоката си по малки градски пазари. През последните години сме свили производството значително“, каза Марин Коцев, който отглежда няколко вида зеленчуци в оранжерии край Бургас и ги продава на пазар „Краснодар“. 
Сезонните тиквички и патладжан могат да се купят от сергиите и днес. Тиквичките се търгуват между 2 и 3 лева за килограм, а патладжанът – между 2 и 3,5 лева. И двата зеленчука са вносни, предимно от Турция. 
Има поскъпване при екзотичните плодове
Търговци отбелязаха, че има поскъпване на екзотичните плодове през последния месец. Цената на авокадото е между 8 и 12 лева за килограм. Ананасът е между 3 и 5 лева за брой, а мангото достига до 7 лева за килограм. До 10 лева за това количество достига цената на лайма и папаята. Килограм банани се продава между 2,5 и 3,5 лева. Лек спад има в цената на портокалите и мандарините, но и търсенето им намалява предвид сезона, казаха още продавачи. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари