Няма смисъл да се правят промени при шофьорските курсове сега, тъй като се очакват нови европейски директиви, смята автоинструктор

Няма никакъв смисъл на този етап да се правят промени по нормативната уредба за провеждането на шофьорските курсове у нас, тъй като се очакват нови европейски директиви. Това каза за БТА председателят на Регионалния авто-инструкторски съюз в Бургас Дойчо Пеев. Коментарът му бе по повод предвижданите нови мерки от Министерството на транспорта и съобщенията, които засягат учебните центрове и всички кандидати за водачи. Те гласят, че кандидатите ще се явяват на изпити по теория и практика не повече от четири пъти в рамките на шест месеца, след което ще преминават ново обучение.
По думите на Пеев процентът на кандидатите за шофьори, които се явяват повече от три или четири пъти повторно на изпит е много малък. „И затова ми се струва, че тези промени няма да сработят. По-добре след всяко отпадане да се увеличи броят на часовете за обучение“, смята Пеев.
„Още миналата година беше приет на първо четене пакет нормативни документи от Европейската комисия. Предстои законодателството в страните част от общността да се уеднакви и в тази връзка, аз не виждам смисъл сега от промени, а и смятам, че не са и наложителни, няма логика да се правят. До края на годината директива на ЕС вероятно ще има за всички страни-членки на общността“, посочи той. 
Част от новите разпоредби, които Европейската комисия предвижда са въвеждане на задължителен придружил при водачи на 17 и 18 години, въвеждане на единна шофьорска книжка и други, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари