Няма замърсяване на въздуха след пожара в склад за съхранение на слънчогледова фракция в Русе, съобщиха от РИОСВ

Продължават тлеещите процеси след пожара на склад за съхранение на слънчогледова фракция в Русе, съобщи за БТА главният експерт по „Връзки с обществеността“ в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в крайдунавския град Рени Петрова. 
Тя добави, че днес е извършена извънредна проверка в района на бившия хлебозавод, при която са връчени предписания на управителя на „Приста комерс“ ООД, която е наемател на опожарения склад. Той трябва да представи в кратки срокове план-график с конкретни мерки за ограничаване на горивните процеси.  
Припомняме, че пожарът в промишлената зона в квартал „Здравец“ беше локализиран в сутрешните часове на 22 юни и беше погасен от органите за „Пожарна безопасност и защита на населението“.
От момента на инцидента към днешна дата са постъпили около 30 оплаквания на граждани за тежка миризма на пушек и изгоряло, съобщи още Рени Петрова. Тя добави, че РИОСВ следи непрекъснато данните от измервателните станции за контрол на качеството на атмосферния въздух, които не са отчели отклонения от нормите на следените атмосферни замърсители. По случая е образувано досъдебно производство.
Високите температури, наличието на естествени слънчогледови фракции и влажността от третирането на огнищата водят до ферментационни процеси, които са причина за локални тлеещи огнища, каквито са констатирани и днес при извънредната проверка. На място също е установено, че служители на дружеството извършват оросяване с вода на тези огнища, уточниха от екоинспекцията.
Дружеството „Приста комерс“ ООД има сключен договор за наем на складовото помещение със „Зърнени храни България“ АД, който е представен на място.
Покривът на склада е напълно унищожен. Съхраняваната продукция не е напълно изгоряла, но примесването ѝ със строителни и други отпадъци, я прави негодна. По смисъла на специализирания закон тя представлява отпадък, обясни Петрова.
По тази причина на дружеството са дадени допълнителни предписания за класификация на генерираните в резултат на пожара отпадъци – слънчогледови фракции, строителни отпадъци, абсорбенти и др., както и да се предадат на фирми, притежаващи съответните разрешителни съгласно Закона за управление на отпадъците.
От РИОСВ информираха и, че предстои да информират МВР, Регионалната здравна инспекция, както и Областна дирекция по безопасност на храните за констатациите от днешната проверка, както и за предприемане на действия по тяхната компетентност.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари