Областна администрация Бургас обяви нова обществена поръчка за събаряне на сгради в лесопарк „Росенец“

Рекламирай в beZpartien.bg

Областната администрация в Бургас обяви нова обществена поръчка за събаряне на незаконни сгради в лесопарк „Росенец“. „Отправяме покана към всички фирми, занимаващи се със строителство, и се надяваме този път желанието им за нормалност да надделее над усещането за страх и зависимост“, коментира областният управител на Бургас Пламен Янев, цитиран от пресслужбата на областната администрация.
Според него казусът „Росенец“ следва да е пример за твърди и бързи действия на държавата срещу беззаконието, а не за обратното. „Обществото очаква от държавата ясни и конкретни действия, а не бавене и протакане“, допълва Янев.
БТА припомня, че първата обществена поръчка за събарянето на незаконни сгради в лесопарк „Росенец“ беше обявена през 2021 година. По нея не беше получена нито една оферта. Стойността на поръчка беше 68 200 лв., като остойностяването на дейностите е извършено от бургаската общинска фирма „Чистота“ ЕООД. Заради инфлацията през миналата година, Областна администрация Бургас актуализира стойността до 115 794 лв. с включен ДДС, но процедура не беше обявена.
През тази година от „Чистота“ е поискано ново остойностяване и днес обществената поръчката вече е в ход със стойност 166 422 лева с ДДС, съобщиха от Областната администрация. Държавата търси изпълнител за премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на Община Бургас. Те се намират на плажа в местността „Отманли“ и към момента не се използват. След протестите срещу незаконното строителство през 2020 г. Община Бургас назначи проверка, която доказа наличието на такова строителство, но не успя да установи извършителя. И двете сгради, за които е обявена обществената поръчка, попадат в държавни терени. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *