Областната дирекция на МВР в Перник получи отличие от годишните награди „Инициативи в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“

Областната дирекция на МВР в Перник е отличена в годишните награди „Инициативи в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“ по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 29 юни. Това съобщи за БТА регионалният говорител на институцията Венцислав Алексов. 
Наградата е връчена за трите успешно проведени инициативи на дирекцията – „Инспектор по коланите“ , „Молитва за път“ и „Скоростта убива“. 
Отличието е приел днес на специална церемония комисар Йордан Дундаков, началник на отдел „Охранителна полиция“ към ОД на МВР. 
„Инспектор по коланите“ е насочена към едни от най-малките участници в движението по пътищата – децата от първи клас. Идеята е още от най-ранна възраст те да придобият навик за използване на обезопасителните системи. В рамките на програмата всяко дете получава мини „полицейска значка“ и след като седне на задната седалка в семейния автомобил и си постави колана, да напомни на родителите си и те да се обезопасят. През учебната 2023 – 2024 г. всички 980 първокласници на територията на област Перник са преминали през програмата. Крайната цел е да няма пострадало дете по време на превоз в семейния автомобил. 
„Молитва за път“ е друга инициатива, насочена към шофьори, които получават първото си свидетелство за управление. Всеки един от тях, заедно с документа си, получава и талон с православна молитва за път, като текстът, дизайнът и изработката са изготвени със съдействието на архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир. 
Кампанията „Скоростта убива“ е реализирана чрез презентация, филм и фотоалбум с кадри от настъпили поради висока скорост тежки пътни инциденти. Насочена е най-вече към кандидат-водачите и млади хора, като целта е нагледно да се обясни до какви необратими последствия може да доведе неразумното шофиране. За цялата 2023 г. в кампанията са включени 1199 кандидат-водачи. 
Припомняме, че вчера ученици от Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“ в Перник се включиха в отбелязването на Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Заедно със служители на Областната дирекция (ОД) на МВР те влязоха в ролята на контролни органи, раздавайки на произволно спирани шофьори подготвени от тях листовки с послания за безопасно придвижване и необходимостта от спазването на правилата. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари